Слике у атељеу уз звуке “Битлса”

Снежана Тасић
Слике у атељеу уз звуке “Битлса”

Приједор - Фестивал музике и цртежа који се одржава у приједорској Галерији 96, као јединствен отворени ликовни студио, окупља бројне умјетнике, али и посјетиоци могу да учествују у стварању слика.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић каже да је и овог пута избор умјетника био пун погодак.

- Ријеч је о 12 младих стваралаца, студената завршних година и постдипломаца на академијама умјетности у Бањалуци, Новом Саду, Београду, који су овај свој задатак схватили изузетно озбиљно и свакодневно раде пуном паром - казао је Илијашевић.

Млади ствараоци показују своје умијеће путем акварела, цртежа, фотографија, видео-арта и дизајна, што одговара и називу фестивала “Свашта нешто”.

Први пут међу учесницима фестивала је Вукашин Шоћ из Новог Сада, који похађа мастер студије на тамошњој Aкадемији уметности, Ликовни одсјек и смјер нови ликовни медији.

- На том смеру се доста бавимо савременом уметничком праксом и интермедијалном уметношћу, тако да је мој задатак овде да представим одређени видео-арт - рекао је Вукашин.

Маји Бојић, студенту на мастер студијама на Aкадемији умјетности у Бањалуци, ово није прво учешће на овом фестивалу.

- Била сам учесник првог фестивала када смо на зидовима галерије цртали мурале, а онда и касније на још неколико фестивала, па сам сада домаћин учесницима - казала је Маја.

Истиче да концепт фестивала и атмосфера привлаче младе ствараоце да се одазову позиву организатора.

- На фестивалу је као у умјетничком атељеу, дружимо се и размјењујемо идеје. Задата тема је “50 година Битлса” - испричала је Бојићева.

Да су ово сусрети који се памте потврђује податак да се међу учесницима фестивала нашла и Нина Радовић, која је и прошле године била у овом тиму, а сада ради портрете акварел техником.

Учесници фестивала су још и Борис Еремић, Далибор Поповић, Игор Мотл из Приједора, Сања Јанковић, Кристина Опорушић, Марина Ћировић из Новог Сада, те Вукашин Станчевић, Јадранка Терзић и Стеван Ивић из Београда.

Џез

На фестивалу су одржали концерте џез ансамбл Музичке школе “Станковић” из Београда и Aлександар Шево из џез трија из Бањалуке. Гост концерта био је саксофониста Далибор Поповић Никша из Приједора.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана