Слике на британским улицама

Агенције
Слике на британским улицама

Лондон - У оквиру пројекта “Умјетност свуда” од јуче па до 25. августа 57 умјетничких дјела “напада” Британце са свих страна - од огромних плаката и аутобуских станица до супермаркета и шопинг центара, а одабрани радови биће постављени и на 2.000 аутобуса и 1.000 црних таксија, јавиле су агенције.

Британски “Телеграф” пише да су за “Art Everywhere” кампању дјела одабрана онлајн гласањем, а међу њима су радови Лусијена Фројда, Френсиса Бејкона, Дејвида Хокнија, Саре Лукас и Демијена Херста.

Али, нису сви радови савремени - њих је 23, а национални избор број један је “The Lady of Shalott” Џона Вилијама Вотерхаса из 1888, послије чега слиједи “Офелија” Џона Еверета Миеја из 1851/1852. године.

Пројекат је данас свечано отворио сер Питер Блејк, аутор славне насловнице албума групе “Битлси”, “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, у једном од лондонских шопинг-центара, гдје је на огромном плакату изложена репродукција његовог дјела “The Meeting or Have a Nice Day Mr Hockney”.

Демијен Херст, чије се дјело “Pardaxin” (2004) налази на 48. мјесту, казао је да је ријеч о изванредном пројекту који даје јавности право одлучивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана