Слике Коњовића од 20. јуна

Александра Маџар
Слике Коњовића од 20. јуна

Бањалука - Изложба слика једног од највећих српских сликара 20. вијека Милана Коњовића (1898-1993) биће отворена 20. јуна у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Потврдили су ово у Музеју савремене умјетности РС и додали да трају финалне припреме за изложбу "Иницијативе Милана Коњовића на раскршћима српске умјетности XXвијека".

Ријеч је о изложби која ће бити постављена у сарадњи са "Галеријом Милан Коњовић" из Сомбора у којој се налази око 1.080 радова великог умјетника.

- У Бањалуци ће бити представљен пресјек читавог Коњовићевог опуса, од кубизма, социјал-реализма, преко апстракције, експресионизма и модерне - истичу из Музеја.

Избор дјела и текст каталога изложбе потписује историчар умјетности Сава Степанов који је у свом говору истакао да је основна концепцијска идеја ове изложбене поставке у Музеју савремене уметности Републике Српске да покаже да је, скоро читавим својим изузетно богатим опусом, овај уметник битно утицао на правце развоја српског сликарства ХХ вијека.

 - Његово аутентично сликарско дело перманентно је било заснивано на карактеристичном пиктуралном и експресивном, али и сасвим персоналном, доживљавању и интерпретирању света. То сликарство је, сасвим сугестивно, константно нудило бројне иницијативе којима је Милан Коњовић усмеравао српску уметност ка токовима модерности, пиктуралне доследности и аутентичности - наводи у тексту Степанов.

Наглашава да је током готово осам и по деценија дугог стваралаштва, Милан Коњовић остварио јединствени пиктурални универзум који и данас дејствује као релевантни тумач тајанства свијета, човјека и његове осјећајности.

Кустос изложбе у Бањалуци је Лана Пилиповић, а љубитељи умјетности имаће прилику да ову значајну поставку погледају до 20. јула.

Биографија

Милан Коњовић је 1919. године уписао Академију ликовне умјетности у Прагу, у класи професора Влаха Буковца. Послије два мјесеца студије је наставио самостално, уз савјете авангардног чешког сликара Јана Зрзавија. У Паризу је живио од 1924. до 1932. године, гдје је постигао запажене успјехе самосталним изложбама. Затим се вратио у Сомбор, гдје је сликао војвођанске пејзаже, људе и амбијенте са великом страшћу. Учествовао је на око 300 самосталних и око 700 групних изложби у земљи и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана