Слике из Српске мамац за Београђане

Ратомир Мијановић
Слике из Српске мамац за Београђане

Београд - Изложба дјела професора и сарадника Академије ликовних умјетности из Требиња, која је постављена у Народном музеју у Београду, привукла је велики број љубитеља умјетности.

Поставка, званично отворена у четвртак увече, обухвата радове 26 умјетника и педагога, међу којима су Марко Мусовић, Жељка Момиров, Жарко Вучковић, Миомир Кнежевић и Саво Пековић.

Посјетиоци Народног музеја имају прилику да се до 20. јула упознају са актуелним стваралаштвом умјетника из Републике Српске. Изложене су скулптуре, цртежи, слике, графике, видео-радови, као и дјела из области дизајна. Циљ изложбе је да се представљањем умјетничке сцене Српске допринесе интензивирању културне сарадње Србије и РС, у складу са недавно потписаним меморандумом о сарадњи између два ресорна министарстава.

Координатор изложбе је музејски савјетник Народног музеја у Београду Љубица Миљковић, а аутор поставке Жељка Момиров. Изложбу је отворио амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић. Декан требињске Академије Марко Мусовић увјерен је да ће сарадња двије институције бити успјешно настављена и у будућности. Државни секретар у Министарству културе Србије Дејан Ристић подсјетио је да је једна од традиција Народног музеја, као најстарије установе овог типа у Србији, одувијек била "спајање народа у духовно коло".

- Ова изложба је прилика да кроз различите технике угледних стваралаца, добитника престижних награда и признања, сагледамо домете уметника из Српске, који уједно образују нове генерације младих у граду на Требишњици - рекао је Ристић.

Поштоваоци умјетности који су дошли на отварање изложбе били су одушевљени дјелима стваралаца из родног града великана српске књижевности Јована Дучића. Многи од њих застајали су и пажљиво разгледали умјетнине, које одишу ведрим колоритом, али и дашком крашког пејзажа и Медитерана.

Ријеч је о радовима који су настали у посљедње двије године, а представљају мали дио стваралачког опуса требињских професора и сарадника. На свечаном отварању изложбе биле су бројне личности из јавног и културног живота Српске и Србије.

Сарадња

Представници Народног музеја из Београда потписали су уочи изложбе споразум о сарадњи са представницима Универзитета Источно Сарајево, као и протокол о сарадњи са Академијом ликовних умјетности из Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана