Слике и скулптуре Сретена Стојановића

Танјуг
Слике и скулптуре Сретена Стојановића

Београд - Спектакуларна ретроспективна изложба скулптура и слика Сретена Стојановића (1898-1960) отворена је у Галерији РТС-а, јавио је Танјуг.

- Ово је прва изложба једног од оснивача и првих професора београдске Академије ликовних уметности и академика Стојановића од оне у САНУ коју је 1973. организовао проф. др Лазар Трифуновић - рекао је један од двоје аутора изложбе, угледни историчар умјетности Душан Миловановић.

Он је са колегиницом Љиљаном Порчић прикупио тридесетак скулптура и десет слика, цртежа и акварела, насталих током четири стваралачке деценије, између 1919. и 1960. године, које су, углавном, чуване у умјетниковом атељеу, а нешто је и из приватних колекција.

Милановић је скренуо пажњу на то да многи експонати нису никада излагани, јер представљају гипсане моделе за евентуално будуће изливање у бронзи, али посјетиоци ће моћи да виде до 6. септембра изузетно пажљиво представљене све фазе у умјетниковом стваралаштву.

Међу вајарским радовима који никада нису одливени, нити јавно представљени, између осталих су бисте Максима Горког, Филипа Вишњића и Лазе Костића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана