Слике и цртежи Драгана Топића између сна и јаве

Снежана Тасић
Слике и цртежи Драгана Топића између сна и јаве

Приједор - Изложба цртежа и слика Драгана Топића под називом "Између метафоре, сна и јаве" у Музеју Козаре у Приједору својеврсна је ретроспектива 50 година ликовног стваралаштва овог умјетника.

Приједорски сликар је у умјетничком раду прешао више етапа, а кроз 51 изложени рад желио је да препозна трагове које је за собом оставио. Због тога су, како каже, радови разноврсни по тематици и ликовном приступу, а представљене су готово све фазе његовог рада. Прошао је пут од црвене фазе, преко пејзажа и портрета. Поставка ће бити отворена до 11. маја.

 - Често посјетиоци изложбе питају да ли овдје излаже неколико аутора, управо због разноврсности технике и концепције која се може представити кроз цртеж и слику на једном умјетничком дјелу - истакао је Топић.

Додаје да је природа мотив којем се увијек изнова враћао.

- Природу је тешко имитирати и раније сам сматрао да је треба приказати онакву каква јесте. Затим сам сазријевајући прешао у њено апстрактно виђење са намјером да кистом не кажем све и да гледаоцу препустим доживљај - казао је Топић.

Не крије да је изложба испунила његова очекивања, па се нада да је и публика осјетила енергију коју је уложио у преданој припреми поставке.

- Више бих рекао да је то одговорност коју сам имао према публици којој сам желио да представим својих пет деценија стваралаштва - рекао је Топић.

Љубитељи умјетности су то препознали, па је његова изложба један од посјећенијих културних догађаја од почетка године у Приједору.

Ријеч је о умјетнику који се бавио и позоришном сценографијом и костимографијом, као и дизајном. У посљедње вријеме све више пажње посвећује скулптури и то углавном малим форматима у камену, а пише и афоризме.

- Смисао човјековог живота и рада је да остави траг, а поготово у ликовној умјетности гдје поред радова остаје име у плејади имена које Приједор чине градом сликара - рекао је Топић.

Изложбе

Драган Топић је имао петнаестак самосталних изложби, а много пута је био заступљен на колективним и другим хуманитарним поставкама. Посебно мјесто заузима изложба у Солуну 1997. године када је овај грчки град био престоница европске културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана