Сликарство РС отвара врата

Александра Маџар
Сликарство РС отвара врата

Бањалука - Галерија Академије наука и умјетности Републике Српске биће отворена у петак, 6. децембра, у 19 часова изложбом "Сликарство Републике Српске данас".

- Причати о томе колико је значајно отварање ове изложбе је непотребно трошење ријечи, јер смо сви свјесни недостатка изложбеног простора у Бањалуци - нагласио је академик Миливоје Унковић, који је одговоран за концепцију рада ове галерије.

Унковић, који је учествовао у сређивању ентеријера и његовом прилагођавању за излагачку дјелатност, постављању расвјете у екстеријеру и сређивању депоа Галерије, открио је имена сликара чија ће дјела отворити овај "велики" простор за умјетнике из РС.

- Изложба је замишљена као генерацијски пресјек сликарства и умјетника који су присутни на домаћој и свјетској сцени. То су Радован Крагуљ, Ратко Лалић, Предраг Марјановић, Михаило Ракита, Ранка Лучић-Јанковић, Мирјана Лучић, Слободан Видовић и Младен Миљановић - рекао је Унковић, чија су дјела такође увршћена у ову поставку.

Указао је и на значај ове галерије за Академију наука и умјетности Републике Српске.

- Академија на овај начин отвара врата јавности и Галерија ће бити њена најистуренија институција са излагачким програмом - каже Унковић.

Отварање Галерије је на неки начини и поклон умјетности за двадесети рођендан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Концепт

- Свакако ћемо програме конципирати и у мултимедијалном смислу. Поред изложби ликовних умјетности, представљаћемо и радове из других области, архитектуре, археологије, етнологије, али и поставке на основу историјских догађаја. Сви радови мораће бити научно и стручно утемељени у својим поставкама - казао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана