Сликарка Јелена Глоговац Савић о изложби “Аскурђела и њени дарови”: Жена водиља кроз вијекове

Илијана Божић
Сликарка Јелена Глоговац Савић о изложби “Аскурђела и њени дарови”: Жена водиља кроз вијекове

ТРЕБИЊЕ - Осим очигледног породичног, физичког или интелектуалног дијапазона склоности, далеки преци су нам оставили и нарав коју некако поднебљем баштинимо, оставили су нам обичаје, вјеровање, сујеверја, јасне или тек наслућујуће дубине постојања.

Ријечи су сликарке Јелене Глоговац Савић која је за “Глас Српске” говорила о изложби “Аскурђела и њени дарови” која је отворена у Музеју Херцеговине у Требињу наредних мјесец дана.

Она је нагласила да се дужи период бави женом као неисцрпним извором свог сликарства.

- Размишљање о жени и тражење везе с природом и насљеђем резултирало је изложбом слика која је добила назив по аскурђели, женској прамајци. Не ради се ту само о чистом традиционалном и породичном насљеђу, већ уопштеном примјеру свих жена икад рођених у нашим поднебљима, њихових знања и осјећаја, веза с природом и прапочецима, њиховој важности и модерном тумачењу и разумијевању - објаснила је она.

Поставка “Аскурђела и њени дарови” обухвата 20 слика, а насликане су техником акрил на платну.

- Повремено себи удовољим завршним потезима оловке у боји, али више као манир или омаж цртежу којем стално обећавам неки повратак. Осим женских ликова које на овим сликама чине земљу и воду плодном, сјајном, богатом и чистом на сликама се појављује и пејзаж који дочарава поднебље Херцеговине какво је могло бити на почетку времена - испричала је она.

Нагласила је да се у овом циклусу слика ради и о подсјећању на законе природе и преиспитивању нашег односа с њом.

- Искрено се надам да је јасна назнака и јасан печат ове изложбе појам женске суштине, ослобођен агресивног, укоријењен дубокосмисленим, женственим и снажним осјећајем постојања и имања независности и самодовољности - казала је Глоговац Савић.

Током разговора дотакле смо се и питања о значају приказивања важности жене кроз умјетност, а Глоговац Савић је истакла да жене имају свој значај као што и мушкарци имају свој.

- Тражење потврде за себе, од било кога, по било ком питању је обесхрабрујуће. Имам јасан став о томе, ја сам ЈА и ја сам жена и не треба нико да ми за то да дозволу, право или да укаже на моју једнакост. Ми то просто јесмо и тако се требамо понашати, без замјене теза - додала је она.

Објаснила је да је умјетност увијек актуелни критичар, а умјетница или умјетник добродошли актери времена и простора у којем стварају.

Организација

Изложба “Аскурђела и њени дарови” је десета самостална изложба Јелене Глоговац Савић.

- Желим да захвалим Ивани Грујић и Музеју Херцеговине у Требињу на организацији изложбе, екипи кустоса, рецензенткињама историчаркама умјетности Ана-Марији Симоновић и Тамари Рајковић - рекла је Глоговац Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана