Сликарка Јана Куваља: Испитивање ликовних проблема кроз апстракцију

Александра Маџар
Сликарка Јана Куваља: Испитивање ликовних проблема кроз апстракцију

Бањалука - Концепт изложбе се заснива на стварању једног контемплативног простора у којем би публика требало да пронађе простор одвојен од свијета изван галерије, који ствара своју сопствену стварност.

Овим ријечима сликарка Јана Куваља описала је шта то очекује публику која дође сутра у 19 часова у мали изложбени салон Банског двора Културног центра на отварање њене прве самосталне изложбе у Бањалуци, под називом "Варијације".

Послије низа поставки у Београду, поштоваоци умјетности у њеном родном граду имаће прилику да се упознају са моментима инспирације које је сликарка својим рукама исписала на платну.

- Такву атмосферу сам покушала постићи кориштењем и поигравањем само са основним ликовним елементима: линијом, бојом свјетлошћу и валером. Све слике су урађене техником уља на платну и апстрактног су карактера - наставља причу Куваља.

Циклус је, како каже, назвала "Варијације" јер су све слике произашле из истог промишљања и суштински јесу варијације или испитивање истог ликовног проблема.

- Овај циклус, са једне стране је испитивање могућности комбиновања и варирања основних елемената који се користе у ликовном језику па је по томе и добио име. Управо то промишљање о проблемима самог ликовног језика и о начину како он комуницира са посматрачем ме је водило приликом стварања - нагласила је Куваља.

Слика или било које друго умјетничко дјело, објашњава она,  комуницира са својим посматрачем преко чула, а у овом случају то је чуло вида.

- Покушала сам искористити ту једноставну комуникацију да бих публици пренијела одређене емоције.  Циклус настаје већ преко годину дана, јер га још нисам у потпуности завршила - рекла је Куваља.

Судбина младих умјетника

- Мислим да људи који се баве креативним пословима као што је сликарство су апсолутно потцијењени од стране друштва. Такође сматрам да би се такво мишљење са временом могло промијенити када би институције државе или града и општина улагале више и подржале креативце као и што је посао институција културе и да се бави културним одгојем становништва с чим се код нас нажалост институције премало баве. У ери интернета није проблем исказати своју креативност, већ је важније питање као се квалитетно представити и како наћи начина да даље финансирате свој рад - нагласила је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана