Сликарка и илустраторка Татјана Видојевић за “Глас Српске”: Бојама оживљава најдубља људска осјећања ФОТО

Илијана Божић
Сликарка и илустраторка Татјана Видојевић за “Глас Српске”: Бојама оживљава најдубља људска осјећања ФОТО

БАЊАЛУКА - Пабло Пикасо је казао “Свако је дијете умјетник. Проблем је остати умјетник након одрастања”. А радови академске сликарке и илустраторке Татјане Видојевић с једне стране откривају дјечији свијет маште, а с друге стране буде најдубље емоције приказујући озбиљне људске драме и потресе.

Ова умјетница је илустровала графичку новелу “Море је било мирно” по тексту Тање Ступар-Трифуновић, у издању “Бесне кобиле” из Београда, која је од стране историчара и књижевног и стрип критичара Жике Тамбурића изабрана међу најбоља остварења у прошлој години, што се девете умјетности у Србији тиче. Ово је први њен искорак у свјет стрипа, а како је казала, графички романи су у свијету веома популарни, те да и код нас долази њихово вријеме.

Татјана Видојевић за “Глас Српске” је истакла да инспирацију проналази у свему што је окружује и испричала како јој је док је пролазила улицом, поред ограде на којој је била наслоњена када, у коју се слијевала кишница, синула идеја за илустровање једног кадра у графичком роману “Море је било мирно” .

- Та када више није имала своју функцију, није више служила ничему и искористила сам је за дио приче која говори о пропалој вези. Као да је тим растанком отекла прљава вода из ње. Колотечину, рутинско обављање послова, пропале односе који више немају смисла, у које више не можемо и не желимо ништа да улажемо, приказала сам на илустрацији жене која тоне у судопер пун посуђа - објаснила је Видојевићева.

Испричала је да су у књизи рат, тјескоба и немир приказани баченим распуклим наром који оставља свој црвени траг на интимном вешу, на грудњацима, гаћама, прља бијеле плахте и квари сан.

Видојевићева је илустровала и дјечији роман “Кућа времена” Јелене Којовић Тепић у издању “Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево”.

Кроз илустрације пуне колорита и новогодишњих боја, те атмосфером која читаоца одмах увуче у књигу, Татјана је успјешно и са дјечијом лакоћом осликала авантуре главних јунака из овог маштовитог и на моменте, мрачног свијета.

Видојевићева је са колегама осмислила, илустровала и објавила два анимирана видеа за дјецу под називом “Пчелица и медо” и “Клима ми се зуб” који су објављени на “Кико кико” каналу, на “Јутјубу”.

- Први видео је до сада достигао 14 милиона прегледа. Рад на цртаћима ме враћа у дјетињство, а тај свијет маште покушавам да преточим на дигиталну платформу. Волим да радим различите жанрове, јер ми је занимљиво и изазовно. На тај начин имате свјежину у раду - навела је Видојевићева и додала да је дивно бавити се стваралаштвом јер оно даје слободу да осмислите неке нове свјетове и да градите ликове и њихове односе.

Порука

Видојевићева је казала да млади који желе да се баве умјетношћу треба да прате срце и иду за оним што истински воле.

- Интернет отвара један нови свијет могућности, информација, знања и све је на један клик од вас. Незнање и лијеност одавно више нису изговор - рекла је Видојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана