Сликарка Борјана Мрђа за Глас Српске: Женска интима ухваћена на платну

Снежана Тасић
Сликарка Борјана Мрђа за Глас Српске: Женска интима ухваћена на платну

Приједор - Међу девет сликара који учествују у раду 11. ликовне колоније "Сретен Стојановић" на Козари је и Борјана Мрђа, виши асистент на предметима сликање и цртање на Академији умјетности у Бањалуци. Није јој први пут да учествује на овој колонији, а свој боравак и рад на овој планини сматра вишезначним.

- Ово ми је донекле и завичај, а поред тога, ова колонија ми је јако значајна, јер су овдје моје колеге, професори са академије, као и колеге из Требиња. Овдје имамо врло занимљиве разговоре везано за институције у којима радимо - каже Мрђа.

И док је на првој колонији сликала портрете, снажне у колориту, сада ради радове који су дио једне серије на којој ради већ годину и по.

- То су радови из нове серије, која није излагана и ово је први пут да их показујем и причам о њима. То је постала већ опсежна цјелина радова. То су фотографије, цртежи и слике у класичном смислу, а оно чиме се бавим, као и увијек, је  женско тијело, идентитет и интима. Ова серија радова  функционише као цјелина и у питању су различите представе интимних женских тренутака. Предлошци за њих су фотографије драгих и блиских жена, које ми оне шаљу путем друштвених мрежа. Имам велики број тих фотографија и одлучила сам да их штампам и потом радим у класичној техници да бих сачувала те тренутке, јер због непостојаности брзе технологије и размјене података, те фотографије губе на важности и гомилају се. Одлучила сам да их пажљиво радим у техници уља на платну, да остану онакве какве су за мене, јако важне и интимне и управо зато желим да их сачувам на један дубљи и конкретнији начин - казала је Мрђа.

Ово је, уједно, и објашњење филозофије њеног умјетничког рада, јер Мрђа истиче да оно што је занима су жене, женска интима, женско тијело, женски идентитет, односно, ишчитавање слике женског тијела кроз различите медије и кроз утицаје окружења уопште.

- То је оно што сам негдје на крају самих постдипломских  студија почела, прво на портретима и онда је кренуло прецизније раслојавање до суштине, све прецизније. Схватила сам да ме занима живот жена. То је оно што је мени најближе и то какав је однос околине према њима у умјетности и уопште. То ме потпуно заокупило и тиме се до дана данашњег бавим - истакла је ова млада умјетница.

Додаје да медији којима се бави нису само цртеж и слика, које је изучавала током студирања и које сада предаје на Академији умјетности.

- Ту су и други медији, јер ми је једноставно потребно да нађем више различитих начина да биљежим и изразим идеје које добијам. За мој рад је веома важан концепт и тако почињем да градим свој рад - казала је Мрђа.

Каже да је то за њу неисцрпан простор, јер има толико идеја да просто не може да стигне све да их све уради, будући да је пронашла поље које је занима, а то је тјелесна слика.

- Дакле, то је поље које ћу непрестано преиспитивати и ту ћу константно бити жељна нових истраживања и сазнања - казала је Мрђа.

Мрђа се бави и књижевношћу, па је тако објавила књигу поезије крајем 2011.

- Та књига је прва иза које сам била спремна да станем, јер је за мене поезија својеврсни "статемент" према околини. У њој сам покушала да разудим класичну пјесничку форму и користила сам појмове и ријечи специфичне за данашње вријеме. Тренутно радим на другој књизи која је нешто интимнија и бави се традиционалнијим темама - рекла је Мрђа.

Она је рекла да се у раду са студентима на академији труди да им приступа индивидуално, јер је сваки студент специфичан.

- Трудим се да им дајем слободу, али и да их усмјерим у границама онога што је визуелно освијештено, да не лутају превише и да им олакшам процес доласка до онога што их заиста занима - додала је Мрђа.

Скулптура

Борјана Мрђа каже да воли да користи предмете које пронађе у појединим перформативним видео-радовима, као што је случај у раду "Крила" који је први у коме је повезала предмете из околине са својим тијелом, и ту је цијела прича бављења тјелесном сликом и почела.

- Нису то класичне скулптуре него нека врста "реадџ маде". Ту сам у ствари схватила колико је за једну умјетницу важно управо њено тијело. Њена умјетност, прије свега, произлази из њеног тијела и доживљаја околине путем тијела и то не само као базично физичко тијело, већ духовно и ментално такође - казала је Мрђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана