Сликари на платну оживјели природу

Дејан Јовичић
Сликари на платну оживјели природу

Србац - Изложбом, која обухвата више од 50 ликовних дјела, које је израдило 16 сликара из четири земље, завршен је 30, јубиларни сазив ликовно-еколошке колоније на Бардачи. Они су осам дана стварали дјела на колонији, чија је овогодишња тема “Дефорестација и деградација шума”. Најбоље слике, према избору селектора колоније Славке Миросављевић, ући ће у фундус, који тренутно броји 548 слика.

- Дјела која су настала на Бардачи су инспиративна, свјежа, надахнута временом и тренутком у којем су настала и никога неће оставити равнодушним. У њима се мијешају једноставност природних форми и стваралачка имагинација. Несумњиво је да ће дати знатан допринос богатству културног насљеђа, не само општине Србац већ и Републике Српске - рекла је историчар умјетности и виши кустос Музеја Републике Српске Славка Миросављевић.

Међу умјетницима је био и академски сликар Драган Ристић из Београда, који на Бардачи ствара други пут.

- Радили смо у одличној атмосфери, коју је једино нарушило неколико исушених језера и уништен биљни и животињски свијет. Надам се да ће наши радови утицати на одговорне да се запитају има ли смисла даље уништавати овакво природно богатство, које би пожељела свака држава на овој планети - казао је Ристић.

Академски сликар Здравко Мирчета из Стокхолма је истакао да је први пут на бардачку колонију дошао прије 20 година и да је то тада био мали рај на земљи.

- Заиста сам разочаран, јер та оаза природе више не постоји. То је неки другачији пејзаж, који сам најбоље представио насликавши птицу која се налази на самрти - додао је Мирчета.

Директор Центра за културу и спорт Србац Данијела Вукотић истакла је да би радове са колоније “Бардача” пожељели и неки од свјетских музеја. Она је уручила награду у оквиру акције “Бирамо најуређенији животни и радни простор”, која је припала Анђелки Грумић из Ножичког. Грумићева је добила слику једног од учесника колоније, Борислава Лакића из Српца.

Јубиларни сазив бардачке колоније затворен је округлим столом са темом дефорестације и деградације шума, који је водио проф. др Милан Матаруга са Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци.

На бардачкој колонији и ове године била је организована школа сликања, коју су похађале три талентоване ученице основних и средњих школа. Са њима је радио академски сликар Бошко Вукојевић из Бањалуке.

Организацију колоније помогло је Министарство породице, омладине и спорта РС, које је уступило просторије Тренинг центра Владе РС, док Министарство просвјете и културе РС није одобрило новац за овогодишњи сазив. Један од покровитеља била је и општина Србац.

Учесници

На 30. сазиву бардачке колоније учествовали су сликари Рајко Петковић, Бранка Веселиновић, Боривоје Попржан, Поп Павел и Велибор Бугарин из Новог Сада, као и Драган Ристић, Стоја Рађеновић и Весна Чанак из Београда. Учесници колоније били су и Здравко Мирчета из Стокхолма, Милена Кафол и Душа Јесих из Љубљане, Зоран Сувајац-Зограф, Соња Спироска-Остојић и Бошко Вукојевић из Бањалуке, Милован Чикић из Градишке и Борислав Лакић из Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана