Сликари кистом штите Бардачу

Дејан Јовичић
Сликари кистом штите Бардачу

Србац - Сликари, учесници јубиларног, 30. сазива ликовно-еколошке колоније на Бардачи сву пажњу усмјерили су на очување природе, а тема овогодишњег сазива је “Дефорестација и деградација шума”.

- Крајње је вријеме да се престане са девастирањем Бардаче, јер уништавање биљног и животињског свијета, какво овдје видимо, није забиљежено у цивилизованом свијету - сматра академски сликар из Стокхолма Здравко Мирчета.

Он је један од 16 учесника бардачке колоније који на сликарска платна преносе предјеле којима су окружени.

- Свако ко овдје дође требало би да ода минутом ћутања ода почаст страдалој флори и фауни. Када би грађани Шведске, у којој живим, дошли и видјели посјечена стогодишња стабла храста, исушена језера и депоније смећа, не би могли да повјерују колико је природа уништена - казао је Мирчета.

Ријеч је о сликару који је до сада имао више од 20 самосталних изложби у Француској, Шведској, Њемачкој и земљама бивше Југославије, а његови радови су дио музејских збирки и приватних колекција широм свијета.

Академска сликарка из Бањалуке Соња Спироска-Остојић је рекла да јој је велика част што учествује у јединој ликовно-еколошкој колонији на планети која је регистрована у Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу - UNESCO.

- Зато је помало жалосно доћи и видјети ове прелијепе предјеле, који су доведени на ивицу уништења. Језера, у којима је било на десетине различитих врста риба, сада је замијенио кукуруз, али ми, умјетници и у таквим околностима налазимо инспирацију и свој револт преносимо на платно - казала је сликарка, која иза себе има више од 20 самосталних и групних изложби.

Редован учесник колоније је академски сликар Милован Чикић из Градишке, који се активно бави сликарством већ готово 30 година и добитник је награде Фондације “Милић од Мачве”.

- Често комбинујем акрил и уљане боје, а највећи број мојих слика одржава експресионизам и у том изразу се најбоље осјећам, док волим да залазим и у апстракцију. Бардача ми увијек даје посебну инспирацију, али је јасно да то више није резерват какав је некад био - рекао је Чикић.

Академски сликари и волонтери Јавног волонтерског сервиса Центра за младе и Центра за културу и спорт организовали су акцију чишћења једне од депонија смећа на Бардачи.

Депонија се налазила у непосредној близини рјечице Матура, чија се вода користи за напајање једног од преостала три бардачка рибњака.

У оквиру колоније на Бардачи траје и школа сликања, у којој учествују три талентована ученика основних и средњих школа из Српца, са којима ради академски сликар Бошко Вукојевић из Бањалуке.      

Изложба за крај

Затварање 30, јубиларног сазива бардачке колоније планирано је у недјељу увече, када ће бити организована изложба радова и округли сто са темом дефорестације и деградације шума, који ће водити декан Шумарског факултета из Бањалуке др Милан Матаруга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана