Сликари из шест земаља осликаће вапај птица са Бардаче

Дејан Јовичић
Сликари из шест земаља осликаће вапај птица са Бардаче

СРБАЦ - Четрдесет и први међународни сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача - Србац” почеће сутра са радом, а учешће је потврдило 15 академских сликара из Пољске, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Републике Српске

Радован Митраковић, директор Центра за културу и спорт, рекао је да ће умјетници стварати у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи, а овогодишњи сазив носиће назив “Вапај птица са Бардаче”.

- Дуго смо на сједници Умјетничког савјета колоније размишљали коју тему да одаберемо и одлучили смо се за тај назив, јер је ове године, нажалост, угашено и посљедње језеро на Бардачи, на комплексу од око седам хиљада дунума. Многа од њих била су станишта ријетких птица које су могле бити виђене само у овом дијелу Европе - рекао је Митраковић.

Поред двоје сликара из Пољске који учествују први пут, највећи број њих долази из Србије и Републике Српске, а међу њима су и умјетници Милован Чикић и Миле Средојевић, који већ неколико деценија долазе на бардачку колонију.

Митраковић каже да ће у рад бити укључена и три студента, јер су опредијељени да сваке године дају шансу будућим академцима да се упознају што боље са сликарством.

- Уозбиљили смо посљедњих година и рад школе сликања и базирали се искључиво на дјецу која имају предиспозиције за упис на Академију умјетности. За сада имамо девет пријављених ученика старијег узраста основних школа, као и средњошколце, са којима ће радити сликари који предају на факултетима и у средњим школама. Већ сада сусрећемо оне који су похађали школу сликања и сада нам се враћају као студенти сликарства, а за десетак година то ће бити људи који ће чинити Умјетнички савјет колоније - рекао је Митраковић.

Након дугогодишње паузе, у склопу 41. сазива бардачке колоније биће покренута акција “Бирамо најуређенији животни и радни простор”, а већ је расписан конкурс за пријаву најуређенијег дворишта, стамбеног објекта или балкона.

- Оживјели смо ову акцију на иницијативу многих грађана и сви заинтересовани могу послати своје пријаве на адресу Центра за културу и спорт и Радио Српца. Формирана је трочлана комисија од стране општине Србац и нашег центра која ће обићи све локалитете, а побједник ће добити умјетничку слику насталу у раду колоније - рекао је Митраковић.

Завршна изложба планирана је 6. јула у Бардачи, а сваки од умјетника урадиће најмање по три умјетничка дјела од којих ће највреднија ући у фундус колоније који броји више од 700 слика.

УЧЕСНИЦИ

Колонија је наставила да гаји интернационални карактер са гостовањем сликара из различитих европских земаља.

Учешће на бардачкој колонији потврдили су академски сликари Јола Китовска и Мариуш Китовски из Пољске, Љиљана Недељков, Верица Чупић, Драган Тасић, Жарко Ђукић, Светлана Миладић и Божидар Јоксимовић из Србије, Маринко Шарић из Хрватске, Наташа Поповска из Сјеверне Македоније, Јелена Вушуровић и Ирена Мартиновић из Црне Горе, Милован Чикић, Младен Стајчић и Миле Средојевић из Републике Српске и студенти Сара Вушуровић из Цетиња и Невена Станчић и Милица Врховац из Српца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана