Сликар Милош Вујић о изложби “Умјетник као митолог” за “Глас Српске”: Старе приче оживљене апстракцијом

Илијана Божић
Сликар Милош Вујић о изложби “Умјетник као митолог” за “Глас Српске”: Старе приче оживљене апстракцијом

БАЊАЛУКА - Важно је представити и приближити људима српску митологију, јер ми на неки начин негирамо или запостављамо њено постојање. Уважавамо друге, а нисмо свјесни да и данас живимо обичаје и ритуале који су нам преци оставили у аманет.

Казао је ово за “Глас Српске” сликар Милош Вујић о изложби “Умјетник као митолог” која је отворена у каменој кући на тврђави Кастел.

Он је нагласио је да је она с једне стране споменик представљања наше митолошке сцене, а с друге је битна јер човјека учи о ономе с чим живи читав живот а да тога није ни свјестан.

- Читав циклус чини  60 слика већег формата, у техници уља на платну и осам скулптура. У каменој кући представљен је пресјек тог четворогодишњег стваралаштва. Изложене су  33 слике и девет скулптура. Будући да сам докторирао у класи код покојног академика Владимира Величковића, те да је тема докторског рада и изложбене поставке словенска митологија, изложба је названа  “Умјетник као митолог” - рекао је Вујић.

Нагласио је да је такво име добила  јер је предмет његовог интересовања и дјеловање умјетника у двострукој улози, гдје је примарна стваралачка, ауторска улога, а секундарна истраживачка.

- Показујем истовремено од коликог је значаја истраживање у процесу формирања умјетничког дјела, а самим тим и серије радова. Сви мотиви су базирани на митологији старих Словена, при чему првенствено мислим на српску митологију - објаснио је Вујић. 

Додао је да за разлику од култура Грчке и Египта које су сачувале изворе, српска митологија нема много извора.

- Због тога сам одлучио да на савремен начин представим митолошке мотиве из старословенске митологије и да их прикажем у апстрактној форми - објаснио је Вујић.

Према његовим ријечима инспирацију је проналазио у току истраживачког процеса, јер се  у суштини служио литерарним изворима.

- Већином су у питању страни, али има и наших аутора који су о тој теми писали. Пошто су они међусобно искључиви, свако је митологију тумачио на свој начин, прикупљао сам информације од разних аутора и од тих података, касније, у  процесу грађења мозаика, стварао апстрактно дјело - навео је Вујић.

Истакао је да су мотиви  базирани на мишљењима и тумачењима, те да изложба открива тајне о чаробном свијету божанстава, митолошких бића али и о епским јунацима и обичајима.

- Млади ствараоци на нашој културно-умјетничкој сцени имају доста простора. Завршио сам основне студије 2014. године, а доста тога значајног се издешавало за ових шест година. Мислим да много напредујемо и да се појављује све више младих аутора - закључио је Вујић те додао да Бањалука, али и шири регион свима њима нуди прилику  да прикажу своја дјела.

Планови

Милош Вујић је истакао да је ова изложба само један корак, те да и даље наставља да ради.

- Избјегавам актуелне теме, волим да бирам оне које се тичу симболике и бајковитог у процесу стварања. Настављам да стварам у овом смјеру, али невезано за митологију. Још увијек сам млад да бих се стављао у оквир, има још времена да истражујем нове идеје и теме - образложио је Вујић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана