Сликама очарала принца од Монака

Ратомир Мијановић
Сликама очарала принца од Монака

Требиње - Одрастала сам уз уметност и заволела сам је од раног детињства. Плакала сам гледајући "Лабудово језеро" и тада сам схватила да у мени постоји један чаробан свет који сам потпуно открила кроз сликарство.

Испричала је ово за "Глас Српске" академска сликарка Јелена Милошевић-Јовановић из Београда, чије се слике налазе у приватним колекцијама бројних славних личности широм свијета. Њена сликарска платна красе зидове животног простора водитељке Опре Винфри, принца Алберта од Монака, породице Цептер...

- Када сам стасала као уметник, где год да сам била, први доживљај уметности из детињства је ишао са мном, попут гласника - каже Јелена Милошевић-Јовановић. 

На мапу својих умјетничких путовања ова сликарка уписала је и југ Херцеговине, тачније Требиње, гдје је стварала заједно са неколико колега и стекла нове пријатеље на ликовној колонији "Ластва".

- Човек је богат онолико колико има пријатеља, али и колико му је сан миран и радује се сваком новом дану. Зато за себе могу да кажем да сам богата. Људи који су креативни могу да мењају свет. Наша дела говоре о нама, иду испред, али и остају иза нас - сматра Јелена Милошевић-Јовановић. 

Каже да је са задовољством на своја сликарска платна пренијела свјетлост и боје Херцеговине.

- Југ Херцеговине је најљепши крајолик који се једном сликару, вајару и музичару може понудити за стварање - истиче сликарка.

Подсјећа да потиче из умјетничке породице. Њен отац је био солиста Београдске филхармоније, виртуоз на виолини, а мајка учитељица која је вољела да слика.

- Отац ме је водио на концерте, седела сам у првом реду, а ногама нисам могла да додирнем под - присјетила се умјетница.

Као врхунац Јеленине умјетности стигло је иконописање, за које каже да заузима посебно мјесто у њеном срцу.

- У Јужној Африци сам упознала човека који је једини свештеник Српске православне цркве на целом афричком континенту. Дружећи се с њим пронашла сам огромну ризницу духовног богатства у коју желим да зароним. Године проведене у Африци, уз пост, молитву, одласке на литургије, у мени су отворили потпуно ново поглавље уметности - рекла је Јелена Милошевић-Јовановић. 

Наглашава да је иконописање првенствено духовна дисциплина.

- Када се човек нађе испред лика светитеља, има страхопоштовање. Пре сваког иконописања прочитам молитву,  запалим кандило, па тек онда почињем да радим икону - каже Јелена Милошевић-Јовановић. 

Осликавање стакла

Јелена Милошевић-Јовановић успјешна је и у осликавању стакла. Осим тога, дио стваралаштва посветила је и креирању одјеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана