Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ стигла у Београд

Г.С.
Foto: РТС

Дјело Паје Јовановића „Одмор башибозука“, купљено на аукцији лондонске аукцијске куће „Сотби“, од данас се налази у Београду, наводи се у саопштењу Министарства културе.

О термину и мјесту излагања слике Паје Јовановића, јавност ће бити обавјештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дјело било доступно очима домаће и свјетске јавности, наводе у Министарству културе Републике Србије, преноси РТС.

На аукцији куће „Сотби“, одржаној у новембру у Лондону, Музеј града Београда купио је дјело Паје Јовановића Одмор башибозука.

Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процјењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

То је први пут да је држава Србија учествовала на свјетској аукцији куће „Сотби“.

Одмор башибозука био је на аукцији у оквиру „Сотбијеве“ колекције оријенталне умјетности и декоративних предмета и намештаја из 18. века.

Уље на платну, дело Паје Јовановића, димензија 68 са 60,5 центиметара (са рамом), претходни власник купио је на аукцији у „Кристију“ 1994. године.

 

Башибозуци нису били дио регуларне османске војске и регрутовани су на територији данашње Србије и Албаније. Због огромног пространства које су контролисали и оптерећења које је оно представљало на феудални систем Отоманског царства, централне власти у Цариграду морале су да се ослањају на нерегуларне трупе.

Били су наоружавани од стране власти, али нису примали плату нити носили униформе и обележја, већ су се облачили у своју карактеристичну локалну ношњу.

Сликар Паја Јовановић

Павле Паја Јовановић (1859–1957) био је српски сликар, припадник академског реализма.

Уз Уроша Предића и Ђорђа Крстића сматра се најзначајнијим српским представником реализма у сликарству.

Захваљујући изузетно богатом опусу са више од 1.099 дјела, а нарочито дјелима са темама из народног живота и историје, снажно је утицао на ликовно образовање, културу, али и на родољубље народа.

На листи је 100 најзнаменитијих Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана