Славни стрип “Најамник” добија издање на српском језику: Класик фантастичне љепоте

Бранислав Предојевић
Славни стрип “Најамник” добија издање на српском језику: Класик фантастичне љепоте

БЕОГРАД - Један од класика шпанског и свјетског стрипа је “Најамник”, чувеног стрип аутора Висента Сегрељеса, доживјеће издавање на српском језику, а објавиће га издавачка кућа “Локомотива”.

Стрип би требало да изађе у 14 албума покривајући комплетан серијал, а за почетак су најављене прве три епизоде - “Култ светог пламена”, “Формула” и “Искушење” које би требало да изађу у исто вријеме.

Серијал “Најамник” је научнофантастични стрип шпанског умјетника Винсента Сегрељеса чије објављивање је почело 1980. године у часопису “Цимоц”, да би се наставило почевши од 1982. године кроз серију од 13 албума.

Серијал “Најамник” жанровски гледано је мјешавина епске и научне фантастике уз значајан допринос авантуристичког стрипа на тему средњовјековног окружења.

Сценаристичка прича прати мистериозног најамника или плаћеника из скривене средине под називом Земља облака кроз серију његових авантура у овом фиктивном свијету. У овој забаченој регији, људска раса развија културу другачију од остатка свијета, суочавајући се са летећим змајевима, рептилским дивовима, тајанственим култовима, чудовиштима, Амазонкама и другим ликовима познатим из универзума “Мач и магија”.

Иако прича обилно дугује великанима жанра попут Роберта Е. Хауарда или Фрица Лајбера, оно што је стрип издвојило из мора сличних радова јесте фасцинантна цртачка техника аутора која је разрађена до сликарског савршенства. Сегрељес постиже резултате који имају мало конкурената унутар жанра, уз невјероватно кориштење боје, свјетла и сјенке, упечатљивих ликова и надреалних пејзажа који обично укључују и фантастичну архитектуру овог фантастичног свијета.

У току рада на готово цијелој франшизи он је користио уље на платну, технику која даје одличне резултате, али је необична у свијету стрипа због велике спорости и тешког владања техником, због чега је Сегрељесу било потребно скоро 20 година да се заврши тринаест томова стрипа. Управо због тога је од 1998. године почео користити компјутер да илуструје већину стрипова, а десето издање серијала “Најамник” било је прво које је укључивало странице које су у потпуности дизајниране компјутерски.

Мануел Е. Даријас у свом предговору првог албума “Најамника” из 1982. године написао да је тајна овог стрипа у занатској чистоћи аутора.

- Постоји невјероватан, али можда одлучујући детаљ у “Најамнику”, јер је Висенте Сегрељес, врхунски илустратор са сјајном професионалном каријером, који никада није радио стрипове. То може довести до недостатака због логичног непознавања медија, али је постало могуће да човјек у пуној умјетничкој зрелости, прилагођавањем на свијет стрипа може дати чистију, оригиналнију визију и са мање утицаја од других афирмисаних цртача. “Најамник” је био и остао нешто другачије, без жеље да изненади или збуни. Оно што је читаоцима понуђено у овом стрипу видљиво је без имало дволичности и без уступака било коме - рекао је Даријас.

Сам Сегрељес је савременик славног Бориса Валејоа, али је његов најупечатљивији узор аутор сличног профила, покојни амерички мајстор Френк Фразета, чији класични сликарски манир и иконичне слике стварају слично расположење и атмосферу попут Сегрељесових табли. Ипак, можда најбољи опис уникатне љепоте овог стрип класика дао је италијански режисер Федерико Фелини који је навео да је то прелијеп и грандиозан стрип који враћа емоцију, чуђење и задовољство проматрања слика.

Српско издање прати серију албума који су оригинално 2020. године објављени на шпанском језику поводом 40. годишњице стрипа и садржи репродукције оригиналних табли рађене под надзором самог аутора.

Код домаћих издавача “Најамник” је излазио у наставцима у новосадској  стрип ревији “Стрипотека” током 80-их година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана