Славни стрип “На крилима ветра” комплетиран на српском језику

Бранислав Предојевић
Славни стрип “На крилима ветра” комплетиран на српском језику

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” објавиће ускоро трећу књигу француског стрип-серијала “На крилима ветра”, чиме ће комплетирати овај славни серијал Франсоа Буржона на српском језику.

 У питању је класик европског стрипа, који је Буржон започео давне 1979. године, а који је до сада догурао до девет албума подијељених у три циклуса “Иза и Оел” (1-5), “Боа-Кајман дјевојчица” (6-7) и најновији “Крв трешања” (8-9). У питању је историјско-авантуристички стрип чија радња почиње током осамнаестог вијека да би касније радња правила временске скокове у средину и другу половину вијека.

Буржон је комплетан аутор, сценариста и мајстор визуелног оживљавања авантуре својих јунака, а “На крилима ветра” вјероватно је његово најпознатије дјело у које је уткао своје бројне таленте за литерарни и ликовни израз. 

Прича прати младу француску племкињу Изабо или Изу, која сплетом околности мијења идентитет са другом дјевојчицом, чиме мијења свој живот из коријена, улазећи из свијета привилегија плаве крви у свијет сиромаштва обичних људи. Путујући као одрасла особа на једном француском војном броду она упознаје морнара Оела и њихови животи се везују један за други у бурним водама Атлантског океана, чиме почиње авантура која преко Енглеске води до Африке, а потом до Америке на броду пуном робова. У другом циклусу радња прати њену унуку која током грађанског рата у мочварама Луизијане упознаје остарјелу Изу сазнавши причу о свом поријеклу пуном крви, насиља и мистерије, да би у трећем циклусу радња поново стигла у Француску у доба Париске комуне. У сва три дијела саге Буржон причу проповиједа из женског угла, спојивши аутентичну приповједачку поетику са својим стилизованим цртежом пуним сензуалности и страсти те мајсторске вјештине за историјске детаље.

Наиме Буржон је познат по томе што детаљно истражује период којим се бави у својим стриповима, тако да је, рецимо, за серијал “На крилима ветра” правио прецизне макете колонијалних грађевина и једног од бродова којима плове главни јунаци. Аутентичност и наглашену атмосферичност цртежа у комбинацији са текстом у којем се жанровски преплићу историја и фикције кроз драму, трагедију и авантуру, полако, али постепено, препознала је и критика и публика, учинивши га једном од најзначајнијих европских аутора. Комплексна прича о судбини једне жене и њених потомака, који се у потрази за слободом воде својим емоцијама и страшћу, рушећи окове историјског окружења у којем су живјели, брзо је препозната као дјело које надилази оквире девете умјетности.

Палета ликова коју Буржон ствара у свом серијалу је изузетно широка и сваки од његових јунака се одликује изузетном комплексношћу и одише снагом карактера, без обзира на то на којој се страни налазе. Нарочито су изражени женски ликови, снажни и самосталног духа, али угрожени свијетом којим влада суровост и апсолутна доминација мушкараца. 

Треба поменути и изузетан превод Оље Петронић те врло квалитетно издање “Чаробне књиге”, које на достојан начин представља ово ремек-дјело девете умјетност, које се код нас прво појавило у црно-бијелом издању “Стрипотеке” крајем осамдесетих, стекавши јако добар статус код читалаца.

Писац и цртач Франсоа Буржон француски је стрип-аутор рођен у Паризу 1945. године.

Студирао је ликовну умјетност и специјализовао се за израду витража, али почетком седамдесетих година прошлог вијека почео је да објављује илустрације у часописима, што га је окренуло стрипу и одредило му даљу каријеру. Први значајнији рад био је за издавачку кућу “Гленат”, која је објављивала средњовјековни стрип-серијал “Брунелле ет Цолин”. Његово сљедеће дјело, такође је смјештено у средњи вијек, “Лес Цомпагнонс Де Црепусцуле”, а Буржон је писао, цртао и колорисао. Сљедећи ауторски наслов, “На крилима ветра” објављиван је од 1979. Убрзо је стекао статус једног од најважнијих европских стрип-серијала свог доба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана