Славни стрип “Модести Блејз” слави 60. рођендан: Лијепа и опасна дама у свијету мачо типова

Бранислав Предојевић
Славни стрип “Модести Блејз” слави 60. рођендан: Лијепа и опасна дама у свијету мачо типова

ЛОНДОН - Прије тачно 60 година у мају 1963. године елегантна дама, обучена у црно, по имену Модести Блејз закорачила је у свијет стрипа почевши једну од најблиставијих каријера у историји девете умјетности.

Главни лик из истоименог стрипа чији су творци били Питер О'Донел (сценарио) и Џим Холдавеј (цртеж), током протеклих шест деценија стекао је глобалну славу, очарао публику широм планете и постао симбол женске снаге, далеко прије него што је то постала ствар моде и тренда.

Сам стрип прати доживљаје Модести Блејз, мистериозне младе жене са много талената и криминалном прошлошћу и њеног вјерног пратиоца Вилија Гарвина. Тајанствени тандем прекида сопствене пензионерске дане, како би обавили пар послова за сер Џералда Таранта, високог функционера Британске тајне службе, што се на крају претворило у 96 авантура широм планете.

Све сценарије за Модести писао је О'Донел, који је по властитим ријечима инспирацију за лик добио током службе на Блиском истоку током Другог свјетског рата када су он и његови другови на стражи уочили младу дјевојку, избјеглицу, која их је опрезно посматрала, али је прихватила нешто хране.

- Никад нисам заборавио осмијех који нам је упутила и призор те усправне мале фигуре која хода попут принцезе док се удаљавала од нас на тим храбрим, мршавим ногама - рекао је О'Донел.

Средином 1962. добио је позив да креира нови стрип за новине “Дејли експрес”, а пошто је већ радио стрип “Гарт” одлучио је да створи женски лик који би био добар у борби као и сваки мушкарац, а да при томе не изгуби своју женственост вођен сјећањем на непознату дјевојку, која је постала оквир из којег је захваљујући једноставним, али врло ефектним цртежом Холдавеја, израсла Модести. Међутим, “Дејли експрес”, на крају одбија стрип не вјерујући у стрип са главном јунакињом, али лист “Ивнинг стандард” привата понуду и он почиње да излази 13. маја 1963.

Стрип је био објављиван у разним другим новинама и магазинима, ширећи своју репутацију код публике бројним преводима. Након изненадне смрти Џима Холдавеја 1970, стрип ће цртати Енрике Ромеро, који додаје доста сензуалности и еротике у стрип. Осам година касније, Ромеро даје отказ да би се посветио својим стрип пројектима, а након њега као цртачи су се опробали Џон Бернс, Патрик Рајт и Невил Колвин све до 1986. године, када се Ромеро враћа и наставља да црта стрип до краја 2001. када је стрип након скоро 38 година и 10.183 појединачних дневних каиша окончао своје излажење. Сам лик настао је 1945. када дјевојчица без имена и сјећања бјежи из нацистичког логора у Грчкој и након завршетка Другог свјетског рата лута Медитераном и Блиским истоком. Постаје добар пријатељ са још једном луталицом, мађарским научником по имену Лоб који јој пружио образовање и дао име Модести Блејз. Касније ће преузети контролу над криминалном бандом у Тангеру и проширити је на цијели свијет под именом “Мрежа”. У то време среће и Вилија Гарвина, робијаша и војног ветерана вјештог са ножевима, који постаје њена десна рука. Када је процијенила да је скупила довољно новца, напушта криминал и у пратњи Вилија, сели се у Енглеску гдје почиње њен ангажман са праве стране закона. Многе пустоловине су базиране на случајевима у који су Модести и Вили умијешани захваљујући њиховој сарадњи са Тарантом. Међутим, често помажу странцима или се боре против ексцентричних зликоваца на егзотичним локацијама својом вољом. Многи критичари сматрају ране године стрипа класичним примјером авантуристичког стрипа обогаћеног елементима кримића и трилера, али је иконична појава главне хероине постала симбол поп културе, превазилазећи границе медија.

Сам О'Донел, који је преминуо, 2010. године, осим сценарија за стрип, написао је 11 романа и двије збирке кратких прича у којима је Модести такође главна јунакиња, а по сопственој жељи није дозволио да други аутори раде стрип након његовог повлачења. Стрип је имао велику популарност и код нас захваљујући раном објављивању у издањима “Стрипотеке”, “Политикиног забавника”, “Гиганта”.., те бројним албумским издањима посљедњих година од којих треба истаћи врхунска интеграл издања “Дарквуда”, који је објавио три, од 12 планираних.

Екранизације

Због велике популарности стрипа 1966. је снимљен филм, али сама екранизација није ни близу ухватила магију стрипа. Режисер је био Џозеф Лоуи, а главне улоге су тумачили Моника Вити као Модести, Теренс Стамп као Вили Гарвин и Дирк Богард као Габријел. Оригинални сценарио Питера О'Донела је много пута био преправљан и он је рекао да филм садржи само један дијалог из његовог сценарија. Компанија “Мирамакс”, тренутни власник права на “Модести Блејз”, снимила је филм “Моје име је Модести” са британском глумицом Александром Стејден, базиран на животу главне јунакиње прије почетка стрипа. Филм је снимљен првенствено да би се сачувала филмска права, није био приказан у биоскопима и одмах је објављен на ДВД-у. Такође, 1982. године снимљен је пилот за ТВ серију, али никад није дошло до њене даље продукције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана