Славни Роберт Де Ниро прогласио отвореним 22. Сарајево Филм Фестивал

klix.ba
Славни Роберт Де Ниро прогласио отвореним 22. Сарајево Филм Фестивал

Сарајево - "Част ми је да отворим 22. Сарајево Филм Фестивал", ријечи су којима је свјетска глумачка звијезда Роберт Де Ниро означио почетак новог издања најзначајнијег филмског догађаја у овом дијелу свијета.

У свом кратком говору казао је да је Сарајево Филм Фестивал рођен током мрачних и опасних времена. Подсјетио је да је 11. септембра 2001. године нападнут његов град Њујорк, након чега је он у знак отпора основао Tribeca Film Festival. Додао је да је почаствован што отвара фестивал у Сарајеву.

Директор СФФ-а Мирсад Пуриватра рекао је да никад није видио пунију дворану Народног позоришта, која је била мјесто свечане церемоније отварања. Пожелио је да ова посебна вече остане у сјећањима свих, а представљајући Де Нира казао је да је он посебан гост којег је упознао на Tribeca Film Festivalу у Њујорку.

"Почашћен сам и надам се да ће уживати у Сарајеву као ја у Трибеци", додао је.

Овогодишњи СФФ ће у оквиру 18 фестивалских програма представити 223 филма из 61 државе. То је, како је казала водитељка Алена Џеба, 11.954 минуте филмског програма, око 200 сати филма или девет дана континуираних пројекција.

Чак 53 филма имат ће свјетске премијере у Сарајеву које ће у наредних девет дана привући на стотине филмских професионалаца и умјетника.

Селекторица Такмичарског програма Елма Татарагић детаљно је представила детаље овог програма истакавши да је СФФ највећа платформа за промоцију регионалне конематографије, те да се ове године за Срце Сарајева такмичи 39 филмова који су различити по стилу, естетици и теми.

С обзиром да је стратегија фестивала откривање нових талената ове године ће имати прилику да се представи шест дебитантских филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана