Славна имена продају представу

Александра Маџар
Славна имена продају представу

Бањалука - Снагу глумачком изразу у позоришном комаду даје енергија цијелог ансамбла, али ипак публика врло радо у театар долази због појединаца на сцени.

"Госпођа министарка" са славном Светланом Цецом Бојковић у насловној улози већ неколико сезона је хит у Народном позоришту Републике Српске.

Српски глумци такође сматрају да су неке представе привукле бројну публику искључиво због популарних имена која се појављују у њима.

- Живимо у времену када нечије име или некакав скандал продају све. Искрено, више бих вољела да улазнице продаје садржај, али данас, у површном поимању умјетности и начину живота, мислим да ми се жеље неће испунити - казала је глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић.

Да су овакви потези позоришне публике чести, сматра и београдска глумица Горица Поповић, која је дала објашњење зашто публика јури у театар да би гледала лица из серија и филмова.

- Ако је неки глумац често на малим екранима и на тај начин у кућама људи, они пожеле да погледају представу где он игра. Такви комади им привуку више пажње него они са глумцима који играју само у позориштима - казала је Поповићева.

Иако се, како је рекла, најчешће дешава да популарни глумци играју у лошим представама, публици су они гаранција да је неки комад добар.

- Људи се прилично лепе за имена. Ми то најбоље осећамо у "Атељеу 212". Врло често имамо случај да неки глумци фантастично привлаче публику. У последње време то су представе са нашим младим јунаком, глумцем Горданом Кичићем - казала је Поповићева.

Да име популарног глумца најлакше распрода улазнице за представу доказ је и недавно гостовање Милана Ланета Гутовића у Бањалуци. За његову монодраму "Обично вече" тражила се карта више, иако је већ неколико пута са истим комадом гостовао пред Бањалучанима.

Када је ријеч о позоришној сцени Републике Српске, глумац Народног позоришта РС Владимир Ђорђевић сматра да та врста популарности код нас и не постоји, јер је слабо заступљена филмска и телевизијска умјетност.

- Немамо филмску продукцију или неку популарну серију у којој ће се појавити наши глумци и због којих би неко дошао да их види и на сцени - истакао је Ђорђевић.

Привлачност

- Публику привлаче глумачка имена која су им позната са телевизије и често одлазе у позориште само да би погледали глумце које познају из серија или филмова. Они очекују да поново виде тај лик на сцени, а не живог глумца у новој улози - казао је драматург Марио Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана