Славку Штимцу награда "Павле Вуисић" за животно дјело

Срна
Foto: Aгенције

БЕОГРАД- Глумац Славко Штимац овогодишњи је добитник награде за животно дјело "Павле Вуисић" за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму, саопштило је Удружење филмских глумаца Србије.

Штимцу ће награда бити уручена на Филмским сусретима у Нишу који почињу 20. августа.

Награда се састоји од плакете са ликом Паје Вуисића, дјело вајара Милорада Тепавца, монографије и документарне филмске сторије о добитнику.

Одлуку је донио стручни жири који је именовало предсједништво Удружења филмских глумаца Србије, које је суорганизатор Филмских сусрета у Нишу.

Награда "Павле Вуисић" за изузетан допринос умјетности глуме на филму, телевизији и сличним медијима традиционално се уручује на свечаном отварању фестивала глумачких остварења Филмски сусрети у Нишу.

Штимац је на филмском платну готово 50 година и играо је у више од 70 филмова, серија и представа, а каријеру је започео улогом Ранка у филму "Вук самотњак" 1972. године, пренијели су београдски медији.

Рођен је 1960. године у селу Вујићи, у насељу Коњско Брдо у Хрватској. Одиграо је велики број улога као дијете и тинејџер.

Штимац је као дијете глумио и у филмовима "Зимовање у Јакобсфелду" /1975/, "Салаш у малом риту" /1976/ и "Влак у снијегу" /1976/, а стигао је и до култног ратног остварења америчког редитеља Сема Пекинпоа "Гвоздени крст" /1977/.

Између осталих, играо је у филмовима "Специјално васпитање" /1977/, "Варљиво лето 1968" /1984/ и "Андерграунду" /1995/.

Са великаном српског глумишта Павлом Вуисићем /1926-1988/ Штимац је играо у филмовима "Тигар" /1978/, "Паклени оток" /1979/, култном "Ко то тамо пева" /1980/ и "Сјећаш ли се Доли Бел" Емира Кустурице.

Посљедњих година глумио је и у серијама, као што су "Државни службеник" и "Црна свадба".

Добитник је признања Награда за будуће филмове Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф за 2019. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана