Славко Штимац за Глас Српске: Човjека који је добар не може нико да искористи

Александра Маџар
Славко Штимац за Глас Српске: Човjека који је добар не може нико да искористи

Бањалука - Ми смо људи социјална бића и не можемо једни без других, а човек је човеку у суштини највећа инспирација.

Није човек човеку вук и добар и луд нису браћа, добар је добар, а луд човек је болестан. Уметници и уметност можда не могу да промене стање у друштву, али можемо са своје стране инспирисати људе на неке добре ствари и да се добро осећају, а самим тим и ми смо добро.

 

Овим ријечима за "Глас Српске" почиње причу познати српски глумац Славко Штимац, још увијек под утицајем феноменалних реакција публике на филм "Име Добрица, презиме: непознато", у којем му је Срђо Пенезић, из милион разлога, повјерио насловну улогу једне људске величине, описане и у самом имену, Добрица.

У остварењу чији је поднаслов бајка за одрасле, филмско платно дијелио је с Ханом Селимовић, Мирјаном Јоковић, Богданом Диклићем, Радом Ђуричин, Миланом - Цацијем Михаиловићем. Радња прати човјека који од малих ногу упознаје ону тежу и суровију страну живота.

- Из свега излази са добром вољом и добрим односом према људима. У једном моменту почиње да му се враћа, што је закон природе, да се добро враћа добрим. Кад причамо о једном изузетно добром човеку, тешко ми је да кажем колико сам ја лично такав, неукусно је, али било ми је прилично лако да радим тај лик - прича Штимац.

Сваки глумац, објашњава он, рекао би да је најзахвалнији лик за играње онај који преживљава трансформације, али то није случај са Добрицом. Он се не мијења, мијењају се само људи око њега. Његова доброта је уткана у његово постојање.

- Човека који је добар не може нико да искористи. Неки циник ће можда да каже нашли су се сад да нам продају неке бајке. Али то је заиста тако - истиче глумац.

Куриозитет овог филма је идеја да се користи материјал из филмова када је Славко Штимац био дјечак.

- Пратимо једног глумца, у овом случају мене, у распону од четрдесет и више година, што је јединствен случај. Скенирали смо материјале, негативе са старих филмова и онда се то обрађивало у постпродукцији, са нашим редитељем на челу - истакао је Штимац.

Свјестан да вријеме у којем живимо има и много тежих прича од те која је оживљена овим филмом, наглашава да обични људи могу да помогну и прављењем једног таквог филма какав је овај у којем он глуми главну улогу.

- Свет би био много лепше место да се вратимо правим људским вредностима, да поново оживимо људски однос као битну ставку постојања. Свакодневици се морамо окренути са мало више оптимизма. Људи су уплашени, медији бомбардују, плаше народ катастрофалним предвиђанима и садржајима који долазе са екрана и из новина. Све је то испод сваког нивоа, а треба вратити веру у људе - казао је овај велики српски глумац и најавио долазак "Добрице" и у Бањалуку.

"Убице мог оца"

Славка Штимца у серији која је врло брзо освојила оне испред екрана гледамо у улози форензичара.

- Мени је драго да је серија јако гледана. Идеја је била да се направи нешто слично скандинавским серијама које ја лично волим да гледам и да се постави један нови стандард. Атмосфера на снимању је била јако добра, а ја волим то да истичем, јер је то јако битно у нашем послу - додао је Славко Штимац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана