Слава културном благу у част

Мирна Пијетловић
Слава културном благу у част

Бањалука - Радионицама страних језика, сајмом језичких школа, културним програмом и рециталима на различитим језицима обиљежен је Европски дан језика у Бањалуци.

Како је истакла уредник културног програма Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Тања Ступар-Трифуновић, која је и организатор манифестације у Бањалуци, програмске активности осмишљене су у виду такмичења у познавању језика, културе, спорта и географије европских земаља.

- Организовали смо и радионице страних језика на којима предавачи на оригиналан и забаван начин мотивишу ученике за учење или усавршавање неког страног језика. Ту је наравно и забавни дио програма, у којем извођачи свих узраста представљају разне језике кроз поезију, музику, позоришне комаде, скечеве - казала је Ступар-Трифуновић.

У оквиру манифестације одржана су и предавања за професоре, промовисане школе језика, одржане пројекције филмова, као и сусрети лингвиста.

- Идеја саме манифестације је да, осим учења страних језика, подстакне и мултикултуралност - рекла је Ступар-Трифуновић.

Европски дан језика почео је да се обиљежава 2001. године ради промовисања вишејезичности и европске културе, а Република Српска се овој манифестацији придружила 2008. године.

Овај дан се слави да би се обавијестила јавност о важности учења страних језика и међукултуролошког разумијевања, да би се промовисала богата језичка и културолошка разноликост Европе, те да би се подржало цјеложивотно учење, како у школама, тако и ван њих.

На сам дан манифестације велики број догађаја организује се по цијелој Европи: активности за дјецу, телевизијске и радио-емисије, часови језика, предавања. У Европи постоји око 225 аутохтоних језика, а најмање половина свјетске популације говори или разумије два или више језика.

Историјат

2001. године Савјет Европе и Европска унија организовали су међународну манифестацију под називом Европска година језика. У овај пројекат успјешно је укључено 45 земаља учесница. Током манифестације славила се језичка разноликост Европе и промовисано је учење страних језика. Захваљујући огромном успјеху године језика, Савјет Европе установио је 26. септембар као Европски дан језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана