Слатка превара која ће вас одушевити ФОТО

www.sarlwarner.com, Б92
Слатка превара која ће вас одушевити ФОТО

"Волим да насмијем људе. Ово што радим јесте каприциозно, али и забавно. Свој посао зовем ‘слатка превара’ јер користим најразличитију храну да промовишем природне намирнице и здраву исхрану", тврди фотограф Карл Ворнер који већ годинама одушевљава свијет своји необичним фотографијама.

Карл Ворнер рођен је у Ливерпулу 1963. године, а своју успјешну каријеру започео је као дијете, цртајући по свакој празној површини која му је долазила под руку. Тек кад се преселио у Кент а потом и у Лондон почео је да се усавршава на различитим универзитетима (Maidstone Art College, London College of Printing), све док није упловио у свијет фотографија и илустрација.

Посљедњих година светску пажњу привукао је својим пројектом "Foodscapes", а већи успjех уследио је након што му је "Sunday Times " посветио велики специјал 2008. године. Новински чланци, прилози на телевизији и радију, гостовања широм свијета... Необичне фотографије раскошних и ништа мање укусних предјела освојиле су убрзо свијет.

"Мислим да је храна један од најважнијих аспеката наших живота, нашег друштва и наше културе. Славећи храну кроз умјетност, одајем почаст једној од наших најосновнијих потреба. Здрава и домаћа храна нешто је што може да окупи породице и друштва, дајући нам осјећај јединства. Задовољство узгајања хране, припремања оброка и дијељења свега тога са пријатељима једна је од највећих снага нашег друштва", тврди Ворен за Б92 додајући да му је част што бар на овај начин може да овјековечи култ хране.

Његова дијела до сада су излагана у галеријама широм свијета, од Сао Паула до Хонг Конга, а до сада је објавио и две књиге. Прву, под називом " Carl Warner’s Food Landscapes", објавио је њујоршки издавач "Абрамс" 2010. године, а две године касније у продаји се нашла и књига образовног карактера "А World of Food" намијењена прије свега дјеци.

Када ствара, Ворнер то углавном чини за својим радним столом димензија 3.5џ2.5 метара, посебно подешеним како би његове фотографије добиле трећу димензију. На његов умјетнички развој, каже, утицали су Роџер Дин, Патрик Вудроф и Салвадор Дали.

Приликом стварања фотографија користи различите макете и обиљеживаче, а често се савјетује и са стилистом за храну како би креирао што аутентичнију сценографију.

"Све почиње тако што нацртам основне скице класичним техникама и методама, а онда са својим тимом развијам идеје", објашњава он. "Морам на први поглед да преварим публику да помисли како је то заиста фотографија правог предјела, па тек онда да анализирају дио по дио не би ли схватили од чега се све састоји фотографија. Тек тада се гледалац насмијеши и слици и сам себи... За мене је то омиљени дио."

За свако своје дјело потроши неколико стотина фунти, али тај износ варира од предјела који жели да представи и доступности намирница које користи.

"Примјера ради, сцена у којој сам користио јастога коштала је знатно више него пејзаж насликан уз помоћ купуса. Мада, у посљедње вријеме све више користим и полистирен, како бих мање новца трошио на храну која се послије баца", каже Ворнер.

За разлику од бројних умјетника, Ворнер нема проблем с тим да издвоји омиљено дјело. Без много размишљања каже да је то свакако пејзаж насликан уз помоћ риба (Fishcape). За израду те фотографије био му је потребан цио дан, јер је морао да ради брзо и прецизно не би ли се риба устајала и почела да шири непријатан мирис.

"То је био један од најтежих захтјева и свакако, хм, најмириснији. Из мог угла, мало тамније освјетљење и цијела компзиција фотографије одају веома убједљив утисак стварног предела. Још увијек ми не досади да посматрам ту фотографију и с обзиром на то да нам је много труда требало да поставимо сцену, она ми је знатно дража од осталих", објашњава он.

Осим што ужива у фотографисању хране, Ворнер обожава и да испробава специјалитете из цијелог свијета. Његова омиљена дестинација, како за одмор тако и за гурманлук, је Италија.

"Волим је због хране, због невјероватних предела, због историје, људи и културе. Рекао бих да ми је италијанска кухиња такође омиљена, мада обожавам јагњетину кувану са мароканским зачинима", наводи он. Када је у питању Лондон, град у ком већ деценијама ствара и живи, ево шта препоручује:

"Обавезно треба посјетити пијацу Боро, то је моје омиљено мјесто у Лондону. То је Мека за гурмане, увијек ме инспирише."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана