Слађана Зрнић - Гледаоци ће обожавати да ме мрзе

Дејан Јовичић
Слађана Зрнић - Гледаоци ће обожавати да ме мрзе

Жељно ишчекујем прву епизоде серије "Замало живот", која ће бити приказана на Радио-телевизији Републике Српске 8. септембра, јер је ријеч о пројекту врхунске продукције који је у потпуности урађен домаћим снагама.

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица Народног позоришта РС Слађана Зрнић, која у овој серији тумачи лик Јованке, бахате и отресите жене која представља страх и трепет за остале укућане.

- Мислим да ће гледаоци у овој серији обожавати да ме мрзе. Ријеч је о једној монструозној особи која свакодневно терорише своју дјецу, мужа, свекра и свекрву. Она једина зарађује у кући и самим тим се поставља као глава породице. Иако понекад доноси конструктивне одлуке, она је већим дијелом негативац који ће иритирати публику пред малим екранима. На моменте ће то дјеловати симпатично, али гледаоци ниједног тренутка не треба да праштају и оправдавају њене потезе, јер је она синоним свега негативног у нашем друштву - каже Зрнићева.

Иако је у питању комедија коју ће радо гледати све генерације, серија осликава реално стање у данашњем времену, у којем све више доминира криза морала и поремећен систем вриједности, а племенитост и хуманост се налазе пред великим испитом.

- Ова серија помјера стандарде домаће телевизијске продукције, која уз позоришну и филмску умјетност у нашој земљи напредује спорим и несигурним корацима. Вољела бих да се сними и друга сезона, о чему се увелико прича, али ако нас угуше већ на старту, онда је сав досадашњи труд узалудан. Многе серије добиле су публику тек у другој сезони и вјерујем да ће нас продукција, спонзори, а нарочито гледаоци подржати да ову причу наставимо - каже Слађана, која у досадашњој каријери има око 40 премијера.

Она сматра да је помоћ државних институција у финансирању телевизијских и филмских пројеката од кључног значаја, јер култура мора бити ствар државе, а филм је највећи маркетинг за једну земљу.

- Досадашњи врхунац наше продукције је био филм "32. децембар", редитеља Саше Хајдуковића, који је покупио неколико награда у региону и остварио одличне критике. Међутим, када је требало мотивисати екипу да настави истим темпом, све је стало. Хајдуковић у припреми има сценарио за други филм, али без помоћи државе то је неоствариво. Не постоје јасни критеријуми за додјелу новчаних средстава у овој области, али моје је мишљење да подршку треба да добију они  који су се заиста доказали - сматра Зрнићева.

Ових дана ћемо је видјети и у серији "Криза", а наћи ће се раме уз раме са Енисом Бешлагићем и Николом Којом. Упоредо се припрема за почетак нове сезоне у Народном позоришту РС, а нађе времена и за рад са младим и талентованим глумцима у Бањалуци, Бијељини и Српцу.

- Већ петнаест година обучавам младе таленте, а све је почело у Бијељини када сам са професором Душком Кондором покренула глумачку радионицу у оквиру школе за људска права Хелсиншког одбора. Већ сам извела двије генерације младих глумаца у бањалучком позоришту "Јазавац", а доказ нашег успјешног рада је представа "Андрија", са којом смо освојили четири награде на највећем аматерском фестивалу у БиХ "Федра", који се одржава у Бугојну - каже Слађана.

Заједно са невладином организацијом "Миленијум" из Српца основала је позоришну трупу која успјешно ради већ седам година и до сада је изњедрила шест представа. Последња у низу, под називом "Азибуки", премијерно је изведена у србачком Дому културе, а имала је хуманитаран карактер, јер је сав приход усмјерен за Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама "Извор".

- Представа говори о значају нашег писма јер се мало пажње у друштву поклања српском језику и култури говора. На овај начин смо едуковали дјецу, али и њихове родитеље. А циљ рада са младима кроз радионице глуме и јесте да им укажемо на значај образовања и пружимо им могућност да квалитетно проведу своје слободно вријеме - закључује Слађана Зрнић.

Наступи са "Combine Quartet"

У посљедњих годину Слађана има одличну сарадњу са бендом "Combine Quartet", са којим пјева џез класике који су добро прихваћени од стране публике. Имали су успјешан концерт у Народном позоришту РС, а повремено имају заједничке наступе у Џез Бањалука бару. "Combine Quartet" је настао 2012. године, а чине га образовани академски музичари из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана