Слађана Килибарда, режисерка, за “Глас Српске”: Дјеца сносе посљедице данашњег родитељства

Миланка Митрић
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА - “Бог масакра” представа је којом ће сутра навече у Градском позоришту “Јазавац” бити отворен 14. Међународни фестивал глумца “Заплет”, а која је један од најизвођенијих драмских комада.

На основу текста Јасмине Резе, ове године су настале представе у Сарајеву, Пули и Суботици, док је посљедња адаптација, одиграна синоћ, непосредно прије премијере у “Јазавцу”, настала у Местном гледалишчу љубљанском, у режији Дијега де Брее.

Комад који ће отворити “Заплет” режирала је Слађана Килибарда, бањалучкој публици позната по представама “Странци у ноћи” и “Мало благо”, а за “Глас Српске” је рекла је да је њена намјера била да представу режира у мало “помакнутом” кључу који би глумцима, али и њој самој био изазован.

- Иницијалне тачке за властито режијско промишљање комада биле су ми списатељичина дидаскалија која као простор наводи дневну собу без реализма и непотребних предмета као и опис претученог дјечака Бруне у коме његови родитељи инсистирају на томе да је остао без лица. Родитељске парове изједначила сам са спортским тимовима који се боре за побједу или двије зараћене стране у сукобу ако слику погледамо шире - рекла је Килибарда.

Како она објашњава, породица је увијек била микро цјелина која пресликава свијет, те је ова драма прича о једном могућем сценарију за генерације које тек долазе.

- Истјеривање правде су умјесто дјечака преузели њихови родитељи, као што у име неког народа појединци започињу и воде ратове. Фокус у представи је стављен на родитеље и појам данашњег родитељства, а дјеца су нијеми свједоци који на крају сносе посљедице. Начин живота и вријеме у коме живимо отежали су и извитоперили родитељску функцију, тако да тешко успијевамо ускладити све оно што данашњи живот ставља пред једног родитеља - казала је режисерка.

Оно што она посебно истиче као вриједност овог комада је могућност коју “Бог масакра” има у смислу разноликости жанровских праваца (од драме до булевара) и комичност створена из стварних ситуација. Објашњава да текст има политичке конотације, те да је приликом рада направила одређене измјене, али да је све остало у оквирима специфичних Резиних реченица.

- Хумор је у представи доминантан, али не по сваку цијену. Желим нагласити да ме често зову да режирам комедије (иако приватно нисам духовита особа) и да сам свакој од њих увијек приступала искључиво са драмске стране. Мишљења сам да се баш у том детектирању драмског у комедији  крије хуморна црта, оно нешто истинито што ће људе насмијати, а на крају и запитати. Баналност, простоте, прволопташка учитавања и подилажења публици ме никада у позоришту нису занимали. Моћ доброг текста је да то учини баш из супротног. Спој даровитог и интелигентног глумца са квалитетним драмским предлошком је добитна комбинација, а у случају  “Бога масакра” у “Јазавцу”  то двоје се  у потпуности поклопило - објаснила је Килибарда.

Она је додала да ће, свакако, након премијере, коначни суд дати публика, те да би она вољела да се свако од гледалаца запита шта може да учини да нама и нашој дјеци буде боље, да живимо мање оптерећене, смисленије, хуманије и ведрије животе.

Извођење представе почиње у 20 часова, а у представи играју Николина Фригановић, Наташа Перић, Љубиша Савановић и Борис Шавија.

Овогодишњи “Заплет” трајаће до 28. октобра, а биће одржан под слоганом “У кругу породице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана