Скулптура Франсоа хит на изложби

Александра Маџар
Скулптура Франсоа хит на изложби

Бањалука - Посјетиоци изложбе Пикасових дјела у Загребу највише се задржавају испред скулптуре трудне Франсоа. За нешто више од педесет дана трајања изложбе око 50 хиљада посјетилаца са купљеним улазницама обишло је галерију Кловићеви двори, гдје до 7. јула имају прилику да погледају дјела једног од најславнијих мајстора двадесетог вијека.

Рекла је ово за "Глас Српске" кустос и управник галерије Кловићеви двори Марина Вицулин, која је заједно са својим сарадницима јуче у Музеју Републике Српске одржала презентацију изложбе "Ремек-дјела из Музеја Пикасо, Париз".

У оквиру презентације посјетиоцима у Музеју РС приказана су изложена дјела Пабла Пикаса, интервјуи са посјетиоцима, као и фотографије са отварања изложбе.

- Публика, љубитељи умјетности, културна јавност, а посебно дјеца, сви су јако срећни и задовољни што имају прилику да уживају у дјелима Пикаса - казала је Вицулинова.

Додала је да је галерија Кловићеви двори први пут расписала такмичење за визуелне радове дјеце и младих намијењених ученицима основних и средњих школа о теми "Пикасова Недјеља".

- Много њих се пријавило. Овом изложбом хтјели смо да подстакнемо ученике основних и средњих школа на активну рефлексију тематског и формалног садржаја Пикасових дјела - рекла је Вицулинова.

Изложба "Ремек-дјела Музеја Пикасо, Париз" обухвата 56 слика и скулптура најславнијег мајстора двадесетог вијека.

Слике, скулптуре и фотографије, нанизане у хронолошком слиједу, започињу сликом четрнаестогодишњег Пикаса "Човјек са крпом" из 1895. године, на којој он испитује сликарско насљеђе својих шпанских сликарских очева. У раду плавог периода, "Портрету мушкарца" (1902-1903), представља се у сасвим другом свјетлу, као тужни облик подложан судбини уклетог умјетника.

Када је ријеч о транспорту и осигурању ових вриједних дјела, Вицулинова истиче да све иде у омјеру са процијењеном вриједношћу, која је јако велика.

- Дјела нису могла ни да дођу у једном транспорту, већ су довезена са пет камиона у два транспорта и тако ће се и враћати - објаснила је и додала да је осигурање у Музеју појачано.

Презентација је покренута као велика промотивна кампања за посјету изложби, а одржана је у Ријеци, Пули, Словенији, Београду, а послије Бањалуке тим из галерије Кловићеви двори отишао је у Сарајево.

Различитости

Изложба кроз најразноврсније облике паралелних изражајних форми показује богатство различитости, неисцрпне креативности, ненадмашног мајсторства у свим умјетничким фазама великог ствараоца модернизма. То су: плави и ружичасти период, протокубизам и истраживање Африке, амблематски радови синтетичког кубизма, "класични" период, надреалистичка фаза, те касне слике. Изложба завршава аутопортретом "Недјеља", завршеним пред смрт 1971. године, којим поново одаје почаст Веласкезу, Рембранту и Гоји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана