Скелани: Археолози се враћају на терен

Крстина Ћирковић
Скелани: Археолози се враћају на терен

Скелани - Археолошка истраживања у Скеланима, гдје су раније пронађени добро очувани мозаици и остаци грађевине из римског доба, биће настављена у петак.

Тим археолога прво ће истраживати на локалитету бившег задружног дома, потврдила је за "Глас Српске" директор Археолошког музеја "Римски муниципијум" у Скеланима Свјетлана Марковић.

Каже да ће пројекат радити уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и у сарадњи са Заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, а раније су из Развојног програма РС обезбијеђене 191.662 марке.

- Планирано је да ископавања трају 30 дана, а касније ћемо заштитити све нађене предмете и друге археолошке остатке из римског доба. Претпоставља се да су ранији откривени мозаици и остаци грађевина били најзначајнији објекат римског насеља у Скеланима - казала је Марковићева.

Подсјећајући на претпоставке стручњака да је највјероватније ријеч о луксузним термама или остацима палате неке значајне личности из римског доба, Марковићева се нада да ће нова истраживања ријешити дилеме о намјени објекта.

- Грађевина је имала подно гријање, а нађени су ложиште и цигле између којих је струјао топао ваздух. На једном зиду су остаци бојеног малтера са мотивима вертикалних линија црвене и црне боје на бијелој подлози - рекла је Марковићева.

Истичући важност рада археолошког тима, објаснила је да најприје треба истражити на којој се површини налазе остаци, како би се нашло најбоље рјешење за објекат музеја, чија је изградња планирана раније.

Вила Рустика

Свјетлана Марковић подсјећа да су истраживања на подручју Скелана рађена прије шест година, а уз финансијску подршку Владе РС довела су до епохалног открића да се ту налазило велико и развијено античко насеље. Археолошки тим водио је директор Музеја Семберије из Бијељине Мирко Бабић. За кратко вријеме откривени су остаци архитектуре римског града (Муниципиум Малвезиатиум), дијелови Виле рустика, двије базилике из ранохришћанског доба, 80 римских споменика и један средњовјековни стећак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана