Сјећање на великана вјечно живи

Александра Маџар
Сјећање на великана вјечно живи

Мостар - Припала ми је изузетна част да отворим "Шантићеве вечери поезије", јер јако волим тог дивног песника и Мостар.

Овим ријечима цијењена српска глумица Светлана Бојковић у понедјељак увече подигла је завјесу на традиционалној, 95. манифестацији посвећеној једном од највећих српских пјесника Алекси Шантићу, која се одржава у његовом родном граду Мостару.

Поштоваоци лика и дјела овог великана писане ријечи, који су својим присуством одали почаст Шантићевом стваралаштву, имали су прилику да уживају у поетско-сценском наступу ове глумице. Својим талентом, у који се годинама уткало искуство, Бојковићева је одушевила многобројну публику у Владичанском двору.

Значајна културна манифестација, као и сваки пут, одржава се у организацији Српског просвјетног и културно друштва "Просвјета" - Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле".

Предсједник СПКД "Просвјета" - Градски одбор Мостар Бранислав Рајковић присјетио се славног доба Мостара у којем је стварао Алекса Шантић и када су у Мостару заједно пјевали "Гусле", "Хрвоје" и "Гајрет".

- Безмало прође читав вијек од тог славног доба Мостара, а којег се сви са сјетом сјећамо. Сјећамо се и пријератног Мостара и чезнемо за њим. Али ево вечери за коју ћемо имати разлога да је се сјећамо у будућности - истакао је Рајковић.

Овим ријечима искористио је прилику да најави наступ пјевачке групе "Гусле" и клапе "Хрвоје", који су се након цијелог вијека нашли на истој бини. Уз извођење "Мостарских киша", под диригентском палицом Амре Дугалић, сви присутни пјевали су Алекси Шантићу у част.

Дирљив тренутак, који ће сигурно остати запамћен, је и онај када је ученик седмог разреда Основне школе "Петар Бакула" и полазник "Просвјетине школе српског језика, историје и културе" у Мостару Наташа Милошевић прочитала своје најљепше писмо на свијету. Она је у конкуренцији између милион и по дјеце и младих из цијелог свијета побиједила на конкурсу који организују Свјетски поштански савез и UNESCO.

Писмо "Драгом прољећу" Милошевићева је прочитала уз звуке виолине Марије Марковић.

Свечаном отварању присуствовао је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, те представници културног и јавног живота Републике Српске.

Портрет

Овогодишње "Шантићеве вечери поезије" трају до 29. септембра, а већ данас настављају се у атријуму Владичанског двора у Мостару. Присутнима ће у 19 часова бити представљен портрет потпредсједника Удружења књижевника Србије Милице Јефтимијевић-Лилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана