Сјећање на творца најљепших стихова

Милан Ракуљ
Сјећање на творца најљепших стихова

Требиње - Иако постоје многи спорови у вези с тим, по званичној потврди Српске академије наука и уметности (САНУ) на данашњи дан прије 144 године рођен је Јован Дучић, српски пјесник и дипломата.

Наиме, пријатељ и сабрат по перу Јована Дучића, Светозар Ћоровић, те књижевни историчар Перо Слијепчевић наводили су да је представник српске модерне рођен 1872. у Требињу, велики број истраживача сматрао је 1874. годином пјесникова рођења, док је САНУ, по новом календару, тај датум прецизирала као 17. фебруар 1871. године.

Било како било, његов јавни књижевни живот трајао је од 1901. године, када објављује књигу једноставног назива "Пјесме" до 1943, године смрти прије које је неуморно писао и објављивао у "Америчком србобрану", првим српским новинама у САД.

- Велика је разлика између Дучићеве ране фазе, прије одласка на студије у иностранство, када је писао под утицајем Војислава Илића и других домаћих пјесника, и Дучића "парнасовца", када је модерне стилове запада увео у српску књижевност те забрањивао да се штампају пјесме из његове прве три збирке, све до "касног Дучића" када је писао пјесме свом народу огорчен на усташку НДХ - рекао је Дејан Ђуричковић, књижевни критичар и преводилац.

Дучић, по ријечима Ђуричковића, централна је фигура књижевности 20. вијека. Симболизација животних феномена, дочаравање тајанствених гласова природе и најпарадоксалније везе у поезији нешто је што је прије Дучића било страно српској књижевности, међутим, поезија запада обиловала је свим овим карактеристикама.

- Нисам упознат колико је Дучић превођен на француски језик, али вјероватно је веома мало, јер Французи су имали јако велики број симболиста и поезије какву је Јован Дучић уводио у српску књижевност - говори Ђуричковић.

- Дучић је био превратничка појава и цијели живот се развијао као пјесник, он је увијек био у фази успона, што важи и за његову прозу и књижевну критику - сматра Ђуричковић.

Клиника

- "Књижевност треба да постане клиника гдје се човјек скида до гола, и одбаци све китњасто са себе", сматрао је Дучић пред крај свог књижевног стваралаштва - рекао је Дејан Ђуричковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана