Сјећање на Данијела Дефоа, творца “Робинзона Крусоа”: Писао о храбрости и снази људског духа

Илијана Божић
Сјећање на Данијела Дефоа, творца “Робинзона Крусоа”: Писао о храбрости и снази људског духа

БАЊАЛУКА - Данијел Дефо, енглески писац који је свијету подарио “Робинзона Крусоа” и показао да у лошем увијек постоји добро, те да људи тек кад изгубе нешто схвате колико је то вриједило, преминуо је прије 290 година.

Данијел Дефо био је писац и новинар, један од најзначајнијих књижевника 18. вијека, који се сматра оснивачем енглеског модерног романа.

Крајем 17. вијека Дефо је путовао Европом, али будући да његова финансијска ситуација није била добра, банкротирао је и почео да пише и тако зарађује. Тако је 1701. године објавио пјесму “Чистокрвни Енглез”, која је била посвећена краљу.

Сљедеће године објавио је памфлет “Најкраћи поступак с отпадницима”, којим је подржавао вјерску толеранцију. Тим памфлетом је нарушио углед цркви и због тога је ухапшен и стављен на стуб срама. Међутим, тиме је доживио врхунац популарности код народа. Након пуштања из затвора и  извршене казне, покренуо је свој часопис “The Review”. У њему је објављивао чланке који су били повезани са друштвеном, социјалном и политичком проблематиком.

Занимљиво је да у списима о његовој биографији стоји да је Дефо био шпијун. Према биографима, он је био шпијун када су Британија и Шкотска ступиле у унију.

Најпознатијим романом “Робинзон Крусо” показао је да ми никада не видимо право стање у ком се налазимо, али и да је једини пут опстанка издржљивост и снага надања. Показао је да, колико год нам била тешка ситуација у којој се налазимо и тренуци које нам живот наметне, ми треба да будемо упорни и истрајни у тражењу излаза. 

Овај роман о довитљивости, вјери, храбрости и снази људског духа Дефо је написао када је чуо за несрећу шкотског бродоломника Александра Селкирка, који је, због несреће која га је снашла, више од четири године живио на пацифичком острву које се звало Мас а Тијера, а које је 1966. године преименовано у острво Робинзона Крусоа у Чилеу.

Данијел Дефо је имао 60 година када је написао овај роман и до тада је преживио многе успоне и падове, па је и своје животно искуство уткао у ово дјело. Свијет је у његово доба био неистражена бајковита непознаница. Робинзон није представљен као узвишен лик каква је тада била већина књижевних јунака. Он је обичан човјек свог времена ношен јединим циљем, а то је да преживи. Робинзон је типични енглески пуританац, који Петка спасава од људождера и настоји да га цивилизује у складу са хришћанским моралом. С друге стране читамо да том истом Робинзону није било неморално да пође у куповину робова за своју плантажу. Роман је показао чар борбе за самоодржање, животну енергију и оптимизам.

Дефо је умро у Лондону као јако сиромашан човјек, а споменик су му подигла енглеска дјеца.

Романи

Написао је и романе “Мол Фландерс”, “Капетан Синглтон”, “Дневник кугине године”, “Пуковник Џек”, “Успомене једног кавалира” и “Роксана”.  Написао је више од 500 књига, а прозван је оцем модерног новинарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана