Сјај и проблеми Мостре

Агенције
Сјај и проблеми Мостре

Венеција - Овогодишњи филмски фестивал у Венецији у главном програму има и цртани филм као и документарне радове, а посебну пажњу изазива адаптација култног романа Кормака МекКартија “Божије дијете”, коју као режисер потписује глумац Џејмс Франко. На Мостри ће свој филм представити и бивши “монтипајтоновац” Тери Гилијам, ријеч је о “Нултој теореми”, научно-фантасичниом филму у коме играју Мет Дејмон и Кристоф Волц.


У програму је Стивен Фрирс са филмом “Филомена” о Иркињи коју је ригидна католичка околина педесетих година прошлог вијека натјерала да ванбрачно дијете да на усвајање, а онда она креће у САД не би ли га пронашла.

За “Златног лава” конкурише и култни јапански аниматор Хајао Мијузаки који се бави биограФијом конструктора авиона из 20-их година прошлог вијека.

Ту су и документарци “Сакро Гра” Ђанфранка Росија, који се одвија око велике римске заобилазнице, и политички ““Незнано знано” америчког режисера Ерола Мориса. Ријеч је о портрету бившег Бушовог министра обране Доналда Рамсфелда.

На овогодишњем Венецијанском фестивалу учествују јака имена из евро-азијског ауторског простора.

Међу ведетама Мостре је двоструки добитник ЕФА награде Ђани Амело са филмом “Неустрашиви”, потом култни тајвански аутор Тсаи Минг Лианг са филмом “Улични пси”, те аутор из Квебека Ксавиер Долан који у Венецију стиже новим филмом - “Том на допусту”.

Критичари и познаваоци филма су помало изненађени, јер у конкуренцији нема култног аутора - Кореанца Ким Ки-Дука, чији ће нови филм “Моебиус” бити приказан ван конкуренције.

Фестивал је отворен пројекцијом научно-фантастичног филма “Гравитација” мексичког режисера АлФонса Куарона са Џеоџом Клунијем и Сандром Булок у главним улогама.

Медији посебно потенцирају да је програмски директор Фестивала по други пут Алберто Барбера, филмски критичар из Пијемонта, који је Мостру водио од 1998. до 2002. кад је смијењен, да би у међувремену створио култни Музеј филма у Торину.

Истовремено, Венецијскани фестивал се суреће са великим организационим проблемима.

Велика фестивалска палата - започета прије десетак година - није завршена, нити има изгледа да ће бити ускоро, јер су радове онемогућиле скривене депоније азбеста, те економска криза.

Такође, проблем је што фестивал у Торонту почиње тек који дан након Мостре, а већ је постао тржишно најутицајнији сјеверноамерички филмски догађај.

Један од разлога зашто престижне продукције не желе да дају своје филмове у Венецију јесте и - скупоћа.

Медији преносе процјене да позив и долазак у Венецију бољу америчку филмску продукцију кошта више од - милион долара!

Фестивал траје до 7. септембра, а награде ће додијелити жири којим предсједава легендарни Бернардо Бертолучи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана