Шипенко: Снимио сам филм "Изазов" у свемиру и остварио сан

Танјуг
Шипенко: Снимио сам филм "Изазов" у свемиру и остварио сан

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је руски редитељ Клим Шипенко који је говорио о свом остварењу "Изазов", првом филму снимљеном у свемиру, унутар Међународне свемирске станице. Шипенко је рекао да се осећа сјајно поводом "Изазова", који је имао светску премијеру 12. априла у Москви, а предстоји му српска 19. априла, јер је желео да иде свемир и тамо сними филм.

"То је био мој сан и остварио се. Наравно, било је доста потешкоћа које смо морали превазићи, али били су то узбудљиви изазови. Тако је назван и филм, и ускоро ће гледаоци видети како смо све то урадили", рекао је редитељ.

Снимању су претходиле дугачке припреме, пошто је годину дана преправљао сценарио и тражио главну глумицу која ће поћи на Међународну свемирску станицу са њим, да би на крају била одабрана Јулија Пересилд.

"Потом смо почели физичке припреме да одемо у свемир и покушавали смо установити као ћемо тамо снимати филм. Вежбали смо са астронаутима који су постали и глумци у филму.

Покушавали смо до њих сазнати као да радимо неке ствари у свемиру. Сви астронаути су били већ у свемиру. Помагали су нам да пронађемо одговоре", објаснио је Шипенко.

Према његовим ријечима, прича филма "Изазов" је једноставна: жена плућни хирург једног дана добија позив да посаветује астронауте јер се један повредио у свемиру, и потом је послата у свемир да изведе операцију.

"Заправо основно је то: обична особа која никад није сањала да иде у свемир, која о њему не зна много, добија позив и свемир упада у њен живот и она постаје део тога. То је концепт, идеја коју сам хтео - да се гледаоци поистовете са њом", истакао је редитељ. Шипенко је навео да у је главни изазов био технички, пошто нико пре није снимао филм у свемиру и никог није могао позвати и питати за савет како то да уради. "То сам морао да откријем.

Нисам тамо имао филмску екипу, све сам радио сам. Постављао сам осветљење, дизајнирао сет, снимао великом камером, мењао објективе, слао материјал на Земљу. Сам себи сам био екипа", подсетио је Шипенко. Пошто на Међународној свемирској станици нема силе теже, без ње су летели у простору док су снимали и "све је било један велики изазов".

Рад са Милошем Биковићем, који у "Изазову" има главну мушку улогу, за Шипенка је задовољство, пошто је српски глумац "паметан и згодан, даровит и има органско присуство на платну".

Према његовим речима, све те ствари чине Биковића сјајним на платну, уз то је добра особа и "увек је задовољство радити са даровитим глумцем, који је тако велика звезда у Србији и Русији". "Ово је трећи филм ког смо радили заједно, а учествовао је и у једном ког сам продуцирао, а режирала је моја супруга.Волим радити са њим. А имамо још пројеката које планирамо заједно, можда један и у Србији", навео је руски синеаста. Шипенко је рекао да му је жеља са "изазовом" била "да се свако од гледалаца осећа као да је био у свемиру, да изађу из дворане са искуством свемира". "То је мој циљ. Порука и идеја има много у филму.

Но главна ствар је да гледаоце приближим искуству одласка у свемира, који сам ја искусио, као и Јулија. Филм истражује нова подручја. И мора истраживати нова подручја.

Ово је ново подручје и верујем да је веома плодно подручје", навео је Шипенко. Изразивши очекивање да ће после "Изазова" са техничким напретком веће филмске екипе ићи у свемир и да ће филмови снимљени у свемиру постати бољи и софистициранији, Шипенко је рекао да ће се ићи и даље и да ће следећи корак бити снимање шетњи у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана