Синиша Видаковић, историчар умјетности: Прича о умјетницима и њиховом стваралаштву

Мирна Пијетловић
Синиша Видаковић, историчар умјетности: Прича о умјетницима и њиховом стваралаштву

Бањалука - "Књига испод јастука" је трећа у низу књига у којој сам на један необичан начин кроз текстове и приказе изложби испричао причу о умјетницима са којима сам сарађивао претходну деценију, као и о развоју бањалучке ликовне сцене.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" историчар умјетности Синиша Видаковић о својој новој књизи те додао да је, поред оних из Бањалуке, сарађивао и са умјетницима из региона.

Умјетници и сви они који се проналазе у свијету умјетности имаће прилику да се са садржајем између корица упознају у сриједу у 17.15 часова у Камерној сали бањалучке Академије умјетности. Представљање књиге организовано је у оквиру "Дана Владе Милошевића".

- У питању је субјективна анализа стваралаштва умјетника који се баве сликарством, фотографијом, скулптуром, инсталацијом - рекао је Видаковић и додао да је књига рађена двојезично, на српском и енглеском.

Књига садржи 38 приказа ликовног стваралаштва у више од 150 текстова, а укључене су како ликовне колоније, тако и разни заједнички сусрети, ликовне радионице те појединачни рад аутора. Како каже, сви ти текстови су његово мало умјетничко дјело, као што и њихова слика представља умјетнике.

- На промоцији ће бити пројектовани слајдови, тако да ће сви који дођу имати визуелни увид у књигу. Необичности промоције допринијеће и живи дијалог између мене као аутора и модератора, који ће разговарати и са рецензентом, али и публиком  - открио је неколико детаља Видаковић.

Напоменуо је да је веома интересантан језик којим је писана књига, а ријеч је о једном виду апстрактног писма.

- Доста је метафоричан, што значи да се сви који буду жељели да прочитају књигу неће сусрести са класичним описивањем слике, њене композиције и њених ликовних елемената, него сам тим језиком покушао да уђем у бит самог рада - истакао је Видаковић.

Текстови, како каже, нису везани, сваки се чита парцијално, промишља се о њему, јер су реченице јако дугачке и носе у себи много симболике и метафоре.

- Аутори са којима сам имао прилику да сарађујем и о којима сам и писао у мојој књизи су јако интересантни сваки понаособ и морам да истакнем да је већина њих потекла са бањалучке Академије умјетности. Остали аутори су умјетници који су чули за начин на који ја сарађујем са умјетницима, па су ме позвали да радимо заједно - истакао је Видаковић.

Много је ту, како каже, угледних професора, а посебно је истакао Биљану Гаврановић, Радослава Тадића, Леонилу Јочић, који су га ангажовали да прати њихов рад у протеклих десет година.

Додао је да ће доста људи о којима је писао у књизи бити и на промоцији, па ће сви имати прилику да можда и поразговарају са њима.

Архитектура

- Поред три књиге у којима се бавим ликовношћу, написао сам и три књиге које се баве архитектуром БиХ. Тако да се, поред историје умјетности, активно бавим и историјом архитектуре. Постоје ту одређене додирне тачке о којима ћу, наравно, разговарати са заинтересованима на промоцији - рекао је Синиша Видаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана