Симо Матавуљ исклесао ликове из стварног живота

Мирна Пијетловић
Симо Матавуљ исклесао ликове из стварног живота

Шибеник - Међу писце који су дали велики допринос развоју српске књижевности, а нису рођени у Србији свога времена, нису у њој живјели добар дио свога живота или никако, спада и Симо Матавуљ. Његове приповијетке, романи и путописи, нешто мање драмска остварења, спадају у сам врх српског реализма и српске књижевности уопште.

Рекао је ово о Матавуљу бањалучки књижевник Ранко Павловић, а поводом годишњице рођења овог великана српског књижевног реализма.

- Уз Матавуљево име увијек додајем Петра Кочића и Бору Станковића, јер су ова три језичка мага у српској књижевности својим дјелом, које протоком времене не губи, већ напротив добија на актуелности и својеврсној свјежини израза, показала како се сочним локалним говором могу исказати универзалне вриједности - каже Павловић.

Да нема језичких баријера, каже овај књижевник, Матавуљев "Пилипенда", те роман "Бакоња фра Брне" или неке приче из циклуса београдских прича, као и Кочићев "Мрачајски прото" или неко Станковићево прозно остварење, нашли би заслужено мјесто у многим свјетским антологијама приповијетке.

По природи трезвен и опрезан дух, Матавуљ је почео да пише тек у зрелијим годинама. Он је постепено, али енергично изграђивао свој таленат, трудећи се да недостатке свог уског школовања надокнади личним усавршавањем.

Матавуљ тако чита, не само француске и италијанске књижевнике, већ и научнике и мислиоце. Поред великог књижевног образовања, којим је надмашио све раније приповједаче, он стиче и широко познавање историје и филозофије.

Уколико се више ширио видик његовог сазнања и његово животно искуство, утолико је пуштао маха своме таленту. У своје вријеме Матавуљ је био један од најобразованијих и "најевропскијих" српских писаца.

До њега, наши писци се никада нису сасвим отргли од романтичарских склоности. Тек је Матавуљ потпун и чист реалиста. Он је у приповијеци досљедно спровео идеје европског књижевног реализма, трудећи се да хладно и објективно описује живот, без узбуђења и тенденција, увијек на основи образаца из стварног живота.

Тако је Матавуљ створио најбогатију и најразноврснију галерију националних типова, оштро и тачно извајаних према животу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана