Симфонијски оркестар НПРС: “Серенада за... вјечност” отвара нову сезону

Р. В.
Симфонијски оркестар НПРС: “Серенада за... вјечност” отвара нову сезону

БАЊАЛУКА - Свечани концерт “Серенада за... вјечност” поводом отварања нове сезоне Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске биће изведен 7. октобра на великој сцени с почетком у 20 часова.

Концерт “Серенада за... вјечност” је један у низу концерата у циклусу који ће бити настављен и у овој сезони.

Протекла сезона изњедрила је више оваквих концерата на којима су прилику за стварање музичке магије добили професори, студенти, етаблирани музички умјетници Бањалуке, али и региона. На овом свечаном концерту имаћемо прилику да слушамо композиције Јоханеса Брамса, дупли концерт гдје се смјењују виолина и виолончело, али и Бетовенова дјела: оперу “Фиделио”, једино дјело овог жанра које је Бетовен написао.

На програму је и “Романса” за виолину и оркестар, за коју неки музиколошки списи кажу да се у њој чује меланхолија изгубљене љубави, док други чују више филозофско промишљање и поетичност. И на крају концерта оркестар ће извести “Четврту симфонију”, чија је љепота немјерљива и ово ће бити први пут да буде изведена у Бањалуци послије 200 година од њеног настанка.

- Управо зато овај концерт и ово извођење, у времену које долази на радост развоја и постављања чврстих темеља Симфонијског оркестра НПРС, постаће дио историје, односно дио вјечности којој сте свједочили - ријечи су диригента и умјетничког директора Симфонијског оркестра НПРС Душана Вере Урошевића, који ће и управљати концертом.

Концерт ће извести Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске са солистима: Соњом Војводић (виолина), Лидијом Паулин (виолончело) и Теодором Икановићем (виолина). 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана