Симболика мудрости на сликама и скулптурама

Мирна Пијетловић
Симболика мудрости на сликама и скулптурама

Бањалука - Када се споје вишегодишње умјетничко искуство и креативност, резултат само може бити потпуно уживање свих чула у дјелима које су истанчаним укусом створиле академске умјетнице из Бањалуке Соња Бикић и Биљана Гаврановић, а које ће поклоници умјетности имати прилику да виде на изложби у уторак, 5. јануара, у 19 часова у Галерији "Соња Бикић" у Бањалуци.

Слике рађене у комбинованим техникама и на различитим предметима, од којих је свакако најинтересантнија кухињска даска, те јединствене скулптуре различитих величина и свака другачија, посебна на свој начин, спојиће двије јединствене умјетничке енергије у једну изложбу - "Сове".

Припреме за ову изложбу из које одише симболика предстојећег празника Божића, али и исконске мудрости је у току, а како су ове двије умјетнице укрстиле своје путеве, открили смо када смо изненада посјетили Галерију "Соња Бикић".

Тамо смо затекли увијек позитивну и сусретљиву Соњу, али и сове које су у овај мали, али умјетнички племенит простор "долетјеле" из маште и умјетничких кутака Гаврановићеве и Бикићеве.

- Када сам посјетила Биљану у њеном стану, који одише њеном умјетношћу и који представља својеврсну галерију и креативни кутак у којем она живи и ствара, видјеле сам њене сове и одушевила се. Предложила сам јој да заједно направимо изложбу када отворим своју галерију и пристала је - испричала нам је Соња први сусрет са Биљаниним совама, које она већ дуги низ година на индивидуалан начин представља кроз цртеж.

Умјетницима је у реализацији изложбе помогло Министарство просвјете и културе РС, а пратећи каталог изложбе написала је Љиљана Пердув-Мисирлић.

- Сова је код Соње Бикић утјеловљење љепоте додира, страсти обликовања и стрпљења непредвидивости печења. Грумен земље, зрно маште, креативност, умијеће "рађају" сове у којима је уткана прича о њиховом битисању у различитим културама и цивилизацијама - записала је Педрув-Мисирлић.

Она додаје да су сове Биљане Гаврановић "монументалног корпуса самоувјереног става и загонетног лица".

- Совин лик прикрива лице човјека обиљежено ововременским животом, али и разоткрива изузетну даровитост сензибилне умјетнице, која истанчаним колором, тачкицама, цртицама, линијом и промишљањем удахњује нови живот и смјешта их у ладице умјетничког стваралаштва - записала је Пердув-Мисирлић о совама Гаврановићеве.

Како нам је испричала Бикићева, сове на овој изложби представљају дуалистички симбол мудрости и ноћи, "а уз божићни декор бадњака, посматрача воде путем свјетлости и весеља".

Поред уживања у овим двјема умјетностима, сликама и скулптурама, посјетиоце очекује и музичка посластица уз гитару академског музичара Горана Рађевића.

Планови

Када је ријеч о плановима, Соња Бикић је већ почела вриједно да ради на керамичком и порцуланском накиту у сусрет 8. марту - Дану жена, те поручила свим заинтересованим да могу прошетати до њене галерије у Јеврејској 119 у Бањалуци, гдје ће им ова умјетница по сопственим жељама направити уникатан накит који могу поклонити најмилијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана