Шест пјесама које су обиљежиле каријеру Шинејд О‘Конор (ВИДЕО)

ГС
Шест пјесама које су обиљежиле каријеру Шинејд О‘Конор (ВИДЕО)

Ирска кантауторка Шинејд О‘Конор збуњивала је јавност од момента када је у другој половини осамдесетих закорачила на музичку сцену.

Њен изглед, пјевање, контроверзни поступци, писма упућена млађим колегиницама, били су за неке шокантни, за друге докази врхунске креативности, пише РТС.

Ово је шест пјесама које су обележиле каријеру необичне пјевачице из Даблина.

Шинејд О‘Конор, која је преминула у 57. години, првим студијским албумом представила се свијету 1987. године. „The Lion and the Cobra“ налази се на листи најбољих албума те деценије, а једна од нумера која је ту позицију обезбиједила је „Mandinka“, пjесма о афричком племену истог имена.

„Ћелава пjевачица“, како су често називали Шинејд, наставила је и на другом студијском албуму „I Do Not Want What I Haven't Go“t да преиспитује питања патриотизма, сексуалности, католицизма, друштва. Међу поп нумерама издваја се рок критика друштвене опресије „The Emperor's New Clothes“.

На помен хита „Don‘t Cry For Me Argentina „прва асоцијација је једна друга пjевачица. Међутим, лакоћа са којом је Шинејд извела композицију Едруа Лојда Вебера, а нарочито емоције којима ju је обојила, за многе су разлози да ову верзију пjесме оцијене као најбољу до сада.

„You Made Me the Thief of Your Heart“ је песма коју су написали Боно, Гевин Фрајдеј и Морис Сизер за филм „У име оца“ из 1993. године, са Данијелом Деј-Луисом и Емом Томпсону главним улогама. Нумера се не налази на студијским албумима О‘Конорове, али је објављена у оквиру компилације њених највећих хитова „So Far... The Best Of“, из 1997. године.

„I'm Not Bossy, I'm the Boss“ је десети и посљедњи студијски албум Шинејд О‘Конор, објављен 11. августа 2014. Номинован је за најбољи албум на додјели награда Meteor Choice Music Prize. Поруку која је најдаље стигла, послала је песма „How About I Be Me“.

И на крају, немогуће је посматрати каријеру ирске кантауторке а не поменути песму „Nothing Compares 2 U „јер је захваљујући њој стекла свјетску славу и посебно мјесто на музичкој сцени. Шинејд О‘Конор остаће упамћена по овом хиту који је за њу написао Принс. Песма је посвета пјевачициној мајци која је погинула у 46. години.

Повезани текстови:

Трагичан живот Шинејд О’Конор: Прије само годину и по преминуо је њен син, дјетињство јој било хорор

Преминула легендарна Шинејд О'Конор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана