“Шеширџија” симбол Приједора

Снежана Тасић
“Шеширџија” симбол Приједора

Приједор - Изложба умјетничких приједлога пристиглих на први међународни конкурс за најбољи мурал у Приједору отворена је у приједорској Галерији 96.

У оквиру отварања изложбе академској сликарки из Бањалуке  Наташи Коњевић уручена  је награда “Паола де Мањинкор” као аутору најбољег приједлога у оквиру пројекта “Приједор - град мурала” за рад “Шеширџија”.

- Стрит арт и осликавање мурала је нешто чиме бих жељела да се бавим у будућности и због тога ми ова награда много значи. Ријеч је о великом подухвату и изазову јер свој рад треба да осликам на фасади која је висока 12 метара и широка десет метара, али радујем се томе - казала је Коњевићева.

Истиче да се потрудила да њен рад садржи карактеристичне симболе Приједора, као што су планина Козара, ријека Сана, пролазак првог воза.

- На тај начин мој рад има не само естетску него и едукативну страну - додала је Коњевићева.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Приједор Борис Еремић наглашава да је на конкурс пристигло 59 умјетничких приједлога из БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Италије, Данске, Холандије и Литваније. Каже да ће Наташа Коњевић реализовати побједнички приједлог “Шеширџија” на фасади стамбене зграде у главној пјешачкој зони у Приједору.

- Послије реализације мурала, чије осликавање почиње  15. августа, биће јој уручен и новчани дио награде у износу од хиљаду евра - казао је Еремић.

Покровитељи пројекта “Приједор - град мурала” су град Приједор, аутономна провинција Тренто, Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Лавис из Италије.

Петочлани стручни жири, који су чинили историчарка умјетности Љиљана Шево, директор Музеја Козаре Миленко Радивојац, те сликари Предраг Марјановић, Луиђи Пенаса и Борис Еремић, изабрали су побједнички приједлог и похвалили четири додатна рада.

Име

Награда “Паола де Мањинкор” носи име италијанске умјетнице из Трента, једне од водећих муралиста у свијету.

Она је 2001. године осликала први мурал у Приједору, на фасади Електротехничке и Машинске школе, као резултат сарадње са аутономном провинцијом Тренто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана