Шеширџија добија обрисе

Снежана Тасић
Шеширџија добија обрисе

Приједор - Академски сликар Наташа Коњевић већ шести дан са својим колегама осликава мурал "Шеширџија" на фасади зграде на приједорском шеталишту.

Ријеч је о раду који је побиједио на првом међународном конкурсу за најбољи мурал у Приједору и за који је ова млада умјетница добила награду "Паола де Мањинкор" као најбољем приједлогу у оквиру пројекта "Приједор - град мурала" у конкуренцији 59 умјетничких приједлога пристиглих из БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Италије, Данске, Холандије и Литваније.

- У питању је велики подухват и велики изазов, јер свој рад треба да осликам на фасади која је 12 метара висока и десет метара широка, али посао иде много боље него што смо се сви надали - казала је Коњевићева.

Она је додала да у осликавању мурала на овој фасади користе фасадне боје на акрилној бази.

- Радимо сваки дан и временски услови нам иду на руку. Овим што смо до сада урадили сам презадовољна ако узмемо у обзир чињеницу да сви ми радимо први пут на овако високој скели - истакла је Наташа.

Када буде завршен, "Шеширџија" ће бити први мурал у главној приједорској улици који садржи неколико симбола везаних за сам град Приједор.

- Мој рад "Шеширџија" је покушај да Приједор представим кроз неку алегорију која садржи најкарактеристичније симболе града као што су ријека Сана, народни херој Младен Стојановић, споменик на Мраковици, прва пруга која је пролазила кроз Приједор, тако да нисам гледала да се само естетски допадне људима већ да има и ту едукативну страну - рекла је Коњевићева.

Додала је да велику помоћ има у својим колегама Селверу Бегићу, Наташи Јованић, Андреи Крнетић и Љубиши Пушцу са којима се договара и прихвата њихове идеје и сугестије како би рад био што успјешније пренесен и осликан на фасади.

Нови мурал

У име Удружења ликовних умјетника "Тачка" Наташа Коњевић је ангажована да ослика и потпорни зид на магистралном путу према Мраковици.

 - Одмах након завршетка овог посла сликаћемо нови мурал на том путу и тражили су да буде насликан мурал са мотивом козарачког кола. Опет ће бити ангажовано више умјетника, нас пет-шест ћемо уклопити своје стилове и тај посао, надам се, успјешно привести крају до краја септембра - казала је Коњевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана