Серија "Сабља" представљена на Сарајево филм фестивалу

Танјуг
Серија "Сабља" представљена на Сарајево филм фестивалу

САРАЈЕВО - Серија "Сабља" кокреатора и коредитеља Владимира Тагића и Горана Станковића представљена је емитовањем прве двије епизоде на Сарајево филм фестивалу (СФФ).

Након што је "Сабља" у уторак увече приказана у програму "Претпремијере" СФФ-а, Станковић је у разговору на фестивалском тргу рекао да је највећи изазов у прављењу серије био "како избаланисирати чињенице са драмском структуром и елементима фикције".

"Сабља" Радио-телевизије Србије говори о околностима атентата на премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године, а Станковић је истакао да је серија "базирана на реалном догађају и чињеницама које су непобитне".

-Кроз цео процес је била главна опсесија како да сами себе не заробимо у чињеницама, да испричамо како се све заправо догодило, а да буде узбудљиво и непредвидиво - навео је Станковић.

Према његовим ријечима, одлучено је да наративни фокус буде на фиктивним јунацима.

У серији Ђинђића игра Драган Мићановић, а поред њега су ту и Милица Гојковић, Љубомир Бандовић, Лазар Тасић, Феђа Штукан, Златко Бурић, Јасна Ђуричић и бројни други глумци.

Станковић је подсјетио да је недавно Кански фестивал серија уврстио "Сабљу" у свој такмичарски програм међу осам свјетских серија, гдје их је обрадовала награда за читав глумачки ансамбл.

-Тада смо схватили да је то најбоља награда. Да смо добили за режију, за сценарио, за музику, лепо је, али ово је најбољи ансамбл И то значи да су наши глумци били најбољи на фестивалу - рекао је Станковић.

Станковић је истакао да је серија успјела да комуницира причу о атентату на Ђинђића и гледаоцима ван региона.

Тагић је додао да им је идеја била да серија буде и иностраним гледаоцима довољно разумљива, а да не буде банална, и да му се чини да су у томе успјели.

Сценариста Дејан Прћић је рекао да је за настанак серије било на располагању доста докумената и транскрипта са суђења и полицијских списа, које је читао како би објективније сагледао ситуацију.

-Кад човек почне да истражује схвати да постоји веома много лажи и треба се пробити се кроз све то. Било је потребно консултовати све могуће изворе - навео је Прћић.

Глумац Марко Марковић је истакао да су из одговорности према Ђинђићу сви укључени били дужни да направе "Сабљу" и да су радећи "у то веровали свим срцем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана