Серија “Хало” поставила рекорд у гледаности: Екранизација игре нови стриминг хит

Бранислав Предојевић
Серија “Хало” поставила рекорд у гледаности: Екранизација игре нови стриминг хит

Премијера дуго чекане серије “Хало” поставила је нови рекорд као најгледанија стриминг премијера на глобалном нивоу у прва 24 часа од објављивања.

Ова информација долази од “Парамоунта”, који није дао тачне бројеве за премијеру, осим што је рекао да је надмашио претходни рекорд, који је држала серија “1883”. Пошто је приквел хит серије “Јелоустоун”, у којем глуме Сам Елиот, Тим Мекгроу и Фејт Хил, имао пет милиона гледалаца, поставши највећи деби на овој платформи у посљедњих шест година, значи да је “Хало” премашио овај број, што је импресиван резултат на премијери. Прве двије епизоде ове адаптације легендарне франшизе видео-игара приказане су на филмском фестивалу СБС прије премијере прве епизоде серије на “Парамоунту” 24. марта 2022. Званични бројеви за стриминг за премијеру неће бити доступни до Ниелсенових рејтинга за отприлике мјесец дана, али изгледа да је “Парамоунт” добио хит са којим би се могао укључити у борбу са “Нетфликсом”, “Дизнијем” и “Амазоном”. Овај стриминг сервис се још није успио убацити у Ниелсен топ 10, за разлику од “Амазоновог” серијала “Ричер” који је недавно ушао у 10 најгледанијих стриминг серија на свијету. “Парамоунт+” је уложио много новца у “Хало” наводно потрошивши више од 10 милиона долара по епизоди, а серија је већ обновљена за другу сезону чије би снимање требало да почне овог љета.

У свом осврту на премијеру критичар Џереми Матхаије назначио је да је “Хало” далеко више духовна адаптација него директна екранизација гејмерског предлошка. Сличан став има и шоурунер Стивен Кејн који је рекао да је серија на свом дугом путу развоја коначно дошла до тачке у којој је морала да се одвоји од чврстих правила и свијета игре.

- Нисмо гледали игру и директно писали сценарио. Нисмо разговарали о игри. Разговарали смо о ликовима и свијету како бисмо направили креативну и занимљиву адаптацију, а не пуку копију игре - рекао је Кејн. Овакав приступ носио је ризик јер је могао одбити фанове игре, али би такође могао бити добра вијест у смислу да серија постане привлачна гледаоцима који гледају “Хало” без претходног знања о игри. Основна прича прати епски свемирски сукоб у будућности људске врсте који се одвија у 26. вијеку између човјечанства и ванземаљске пријетње познате као Завјет, која представља војно-теократски савез више напредних ванземаљских врста. Серија преплиће дубоко личне приче са акцијом, авантуром и маштовито замишљеном визијом будућности. Нико не може сам спасти човјечанство, чак ни супервојник Џон 117 познат као Главни Шеф, који предводи тим хероја који треба да заштите човјечанство од мрачне пријетње из свемира. У серији глуми Пабло Шрајбер у главној роли, а у глумачкој екипи су још: Наташа Мекелхоне, Џен Тејлор, Шабана Азми, Наташа Кулзак и Дени Сапани. “Хало” је доступан за стриминг искључиво на платформи “Парамоунт+”, прва сезона има девет епизода, а друга епизода ће бити објављена 31. марта 2022.

Развој

Прва “Хало” игра је изашла 2001. године на Xboxу, док је прошле године изашао “Hallo Infinite” - двадесет година и неколико наставака послије. Компанија “Мајкрософту” је потврдила да је “Hallo Infinite” срушио рекорд франшизе са 20 милиона играча при изласку игре. Од почетка продукције серије до данас је прошла скоро деценија. “Мајкрософт” је у почетку најавио пројекат 2013. године и то са Стивеном Спилбергом у улози извршног продуцента. Серију је требало да приказује ТВ мрежа “Showtime”, али се продукција развлачила све до 2020, када је “Парамоунт+” купио ексклузивна права на серију, чија је премијера из 2021. одгођена због пандемије за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана