Серија "Господар прстенова: Прстенови моћи" враћа се на мале екране

Бранислав Предојевић
Серија "Господар прстенова: Прстенови моћи" враћа се на мале екране

ЛОС АНЂЕЛЕС - Друга сезона "Амазоновог" суперспектакла "Господар прстенова: Прстенови моћи" враћа се вечерас на мале екране приказивањем прве три епизоде сезоне, док ће преосталих пет епизода излазити сваке седмице до 3. октобра.

Једну од најскупљих серија у историји телевизије су креирали Џеј Ди Пејн и Патрик Мекеј, а наводно је прву сезону од осам епизода погледало више од 100 милиона гледалаца до краја 2022. године.

Фанови Толкиновог свијета поново ће отићи у Средњу земљу у другој сезони, а радња ће се наставити тамо гдје је прије двије године стала.

Смјештена хиљадама година прије догађаја из  филмске трилогије "Господар прстенова", прича прати стварање прстенова моћи и успон мрачног господара Саурона на власт током другог доба Средње земље.

Судећи по трејлеру, нова сезона гура ликове у растућу плиму таме, изазивајући сваког да пронађе своје мјесто у свијету који је све више на ивици несреће. Пријатељства су затегнута и краљевства почињу да се ломе, снаге добра се све храбрије боре да задрже оно што им је најважније у моменту када се Саурон вратио. Протјеран од стране Галадријеле, без војске или савезника, растући Тамни господар сада се мора ослонити на властиту лукавост да обнови своју снагу и надгледа стварање прстенова моћи, што ће му омогућити да све народе Међуземља повеже својом окрутном вољом.

Сценариста Патрик Мекеј не крије чињеницу да је прича о успону Саурона била кључна за његов улазак у пројекат.

- Ако сте морали да изаберете један разлог да направите ову емисију и поставите је у ову еру митологије, то је Саурон. Од првог минута причали смо о Милтоновом "Изгубљеном рају", Волтеру Вајту и Тонију Сопрану и како Саурон има потенцијал да буде попут ових великих зликоваца-хероја, што значи велики протагониста. То је сјајна неиспричана прича на екрану - рекао је Мекеј.

У првој сезони мрачни господар се крио у људском обличју краља јужних земаља Халбранда, кријући своју праву природу од Галадријеле, али сада се враћа у новом облику, још смртоноснијем и опаснијем, тражећи нове жртве у становницима Средње земље свих раса.

Вилењачки господар Ерегиона, Келебримбор (Чарлс Едвардс) је највећи мајстор којег је његова митска раса произвела откако је његов дјед Феанор ковао магичне драгуље, познате као силмариле и покренуо догађаје из Толкиновог "Силмарилиона" још у Првом добу, али је уједно и прва жртва растуће амбиције Саурона.

- Како ја то видим, његова амбиција га је изједала. Он жели да произведе нешто што ће помоћи свијету, али и обезбиједити да његово име заувијек остане велико. Дакле, то је мач са двије оштрице. Ташт је, амбициозан је и жели да постигне нешто што ће засјенити рад његовог дједа, а сада мисли да је пронашао кључ - каже Едварадс.

Током прве сезоне вилењаци су били узнемирени осјећајем да је њихова бесмртна моћ већ почела да блиједи, што је симболизовала црна куга која је нападала лишће њихових предивних стабала. Високи краљ виловњака Гил-галад (Бенџамин Волкер) мислио је да би митрил, руда коју копају патуљци Казад-Дума,  могао бити кључ за борбу против овог пропадања, али Саурон је коначно предложио коришћење митрила за ковање магичних прстенова. Уз његов подстицај, Келебримбор је исковао три вилењачка прстена, Нарју са својим рубином, Нењу са својим дијамантом и Виљу са својим сафиром у финалу прве сезоне. Саурон жели да их створи заради још више (запамтите, било је још седам прстенова за патуљке и девет за краљеве људи), али му је и даље потребна Келебримборова помоћ.

Дакле, да би преварио великог вилењака, Саурон напушта свој људски облик у корист новог изгледа: Анатара, Господара дарова. Дуга плава коса и вилењачке црте лица имају за циљ да наведу Келебримбора да помисли да је овај нови долазак изасланик божанствених Валараа, а не маска њиховог противника.

- Келебримбор има способност, а Саурон има визију. То је занимљиво давање  и узимање, што се често дешава у оваквим везама у којима су обоје јако потребни једно другом. Као што ћете видјети, то се одиграва на врло занимљив начин. То је нешто тако лично и психолошко што се игра на позадини Међуземља и епских размјера које бисте очекивали од "Господара прстенова" - каже Викерс о својој роли.

Саурон је обично приказан као надмоћни господар који силом тјера своје непријатеље на покорност, али уједначенији приступ са Келебримбором постаје излог за оно што Саурона чини заиста опасним.

- Други зликовци би могли покушати пронаћи вашу слабост и пробати је. Саурон ради нешто другачије јер покушава открити која је ваша снага. Слика ока је заиста прикладна, јер Саурон вас види огољене. Он види најбољу верзију онога што желите да будете, а онда је у стању да ваше жеље узме за добро и изокрене их како би остварио своје зле циљеве - рекао је Викерс.

Нова сезона ће такође приказати нека позната лица из митологије Средње земље попут Ента, џиновских бића налик стаблима, опаког паука Шелобу, па чак и џиновскe орлове и духове из гробља Моргила, али друга сезона ће такође истражити аспекте Међуземља које је Толкин оставио мистериозне, као што су ковање седам прстенова за краљеве патуљка и митске земље пустињског региона Рун, које насељавају источњаци.

Долазећи двије године након што је прва сезона завршена, глумачка екипа укључује, осим Морфиде Кларк (Галадријела), Чарлија Викерса (Саурон), Бенжамина Вокера (Гил-галад), Чарлса Едвардса (Келебримбор), укључује Роберта Арамаја (Елронд), Исмаела Круза Кордова (Арондир) и бројне нове глумце.

Талентовани Сем Хазелдин је преузео улогу оца орка Адара од Џозефа Мавла (који је глумио лик у првој сезони) и каже да га је привукла комплексност улоге.

- За мене је привлачност била то што је он мрачни лик, али себе не види као негативца. Он само покушава да заштити своју дјецу, Орке. Дакле, он чини оно што осјећа да мора учинити да их спасе од истребљења, било да је то од Саурона, који их види као ратно месо, или од вилењака, који их виде као непријатеље - рекао је Хазелдин. Такође, један од најлегендарнијих вилењака у Међуземљу коначно долази на екран у роли глумца Вена Данијелса који глуми Кирдана бродоградитеља, господара Сивих лука, митску фигуру која живи у Средњој земљи кроз неколико доба. 

Нова сезона има осам епизода, а након помијешаних критика и напада Толкиновог фандома на идеје које је промовисала прва сезона, судећи по трејлерима, шеф "Амазона" Џеф Безос није штедио да оправда висока очекивања публике и поврати ауторски интегритет свог студија.

Сцене приказане у трејлерима прште од епских битака, раскошних сценографија Нуменора и Средње земље до импресивних оживљавања ликова на обје стране умијешане у епски рат за прстенове моћи.

БОМБАДИЛ

Једна од чињеница која је највише заинтригирала фанове јесте увођење лика Тома Бомбадила у тумачењу Роја Кинерса у заплет серије.

Његов лик, познат по дубокој повезаности с природом и мистичним моћима, остаје једна од најзагонетнијих фигура у Толкиновом универзуму. Он је приказан као радосно биће на које не утиче Јединствени прстен, што сугерише његову огромну моћ, потенцијално конкурентну чак и Сауроновој. Серија има прилику да истражи његово поријекло и идентитет, пружајући увиде које књиге и филмови немају. Међутим, такође ризикује да демистификује лик чија је привлачност у великој мјери посљедица његове тајанствене природе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана