"Серенада за савезнике" у петак у Народном позоришту Републике Српске

Срна
"Серенада за савезнике" у петак у Народном позоришту Републике Српске

БАЊАЛУКА - Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске одржаће у петак, 26. јануара, у Бањалуци концерт под називом "Серенада за савезнике", на којем ће бити извођена дјела композитора из Мађарске, Кине и Русије, али и српских.

Стручни сарадник за односе с јавношћу Народног позоришта Српске Милена Кнежић рекла је Срни да ће се изводити дјела мађарског композитора Ђуле Белицзаја, руског Антона Аренског, кинеског Бао Јуанкајиа, те Мирослава Штаткића.

"Ријеч је о композиторима који нису често свирани, а биће извођена њихова дјела инспирисана фолклором њихових земаља и региона под диригентском палицом Душана В. Урошевића", навела је Кнежићева и додала да је ово један од концерата из циклуса "Серенада за...".

Биће изведена Белицзајова "Серенада за гудаче у де молу", Баови "Кинески призори и звуци", од Аренски "Варијације на тему Чајковског", те од Штаткића "Метохијске скице".

У најави из Народног позоришта Републике Српске наводи се да ће као солисти учестовати Дејан Тркуља на кларинету и Соња Бобрек Савић на клавиру.

Наведене су и неке појединости о композиторима, па је за Белицзаја наведено да је важан композитор мађарске неонационалне школе, у чијем се опусу на суптилан начин присутни елементи мађарског фолклора.

Бао Јуанкаи је један од најпознатијих кинеских композитора, познат по свом циклусу од 24 композиције под називом "Кинески призори и звуци" и у њему се музиком представља пасторала те древне цивилизације.

Штаткић по истом принципу музиком осликава свој родни Призрен и села подно Шар планине.

Аренски, руски композитор који велича Петра Иљича Чајковског, је још један родољуб и композитор којим ће обиљежити овај концерт, додаје Народно позориште Републике Српске.

"Ово је мјесец када обиљежавамо празнике и сјећамо се свих пријатеља и ослонаца, па у то име Народно позориште овај концерт поклања Републици", наводи се у саопштењу Народног позоришта Републике Српске.

Почетак концерта заказан је у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана