Шекспирова драма поново у Осијеку

Александра Маџар
Шекспирова драма поново у Осијеку

Приједор - Драма "Јулије Цезар" Виљема Шекспира, издање из 1919. године, враћена је матичној библиотеци у Осијеку након што се нашла међу књигама које су Приједорчани поклонили овдашњој Народној библиотеци "Ћирило и Методије".

- Један од начина попуњавања властитог књижног фонда јесу поклони које добијамо од наших чланова, али и од суграђана који нису наши чланови. У једном таквом контингенту књига наишли смо на овај стари и риједак наслов и на њему уочили печате осјечке библиотеке - рекла је директор приједорске матичне библиотеке Мара Ећим.

Путем електронске поште, како је рекла, ступили су у контакт са колегама из Осијека који су потом изразили заинтересованост да поново дођу у посјед своје књиге.

- Ријеч је о Градској и свеучилишној књижници Осијек, а занимљиво је да нам се приликом првог слања књига вратила уз саопштење "Поште Хрватске" да достава није успјела. Испоставило се да су осјечке колеге биле на колективном годишњем одмору, те смо књигу успјели да пошаљемо тек из другог пута - казала је Ећимова.

Додаје да је, вјероватно, књига доспјела у Приједор са избјеглим Србима који су деведесетих година 20. вијека отишли из Осијека, а један број их се населио и у граду на Сани.

- Дешава нам се и да међу поклоњеним књигама наиђемо на печате школских библиотека из регије коју покривамо. Све то враћамо библиотекама којима припадају и захвални смо свима који врате или поклоне књиге - нагласила је Ећимова.

Она је истакла да акција прикупљања поклоњених наслова траје константно, као и молба свим "успаваним" члановима да врате позајмљене књиге.

Акција

У акцији прикупљања књига у прошлој години приједорска библиотека сакупила је 3.000 књига у својој регији и поклонила их добојској библиотеци страдалој у поплавама, заједно са једним рачунаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана