Шекспиров портрет у књизи из 16. вијека

Приредила: Александра Маџар
Шекспиров портрет у књизи из 16. вијека

Лондон - Четири вијека стара књига о ботаници могла би да садржи једини познати Шекспиров портрет начињен за живота, тврди британски стручњак Марк Грифитс.

Ботаничар и историчар Грифитс успио је да идентификује британског барда у једној од илустрација књиге из 16. вијека.

- Овако је Шекспир изгледао, нацртан за живота, када је био у пуној снази -  казао је Грифитс, чије је откриће објављено у магазину “Цоунтрџ Лифе”.

Према ријечима уредника часописа Марка Хеџиза, ријеч је о “књижевном открићу вијека”.

Он је навео да је то “једини познати, вјеродостојни портрет највећег свјетског писца свих времена”.

- Гравура приказује Виљема Шекспира у 33. години, у вријеме када је тек написао “Сан љетње ноћи” и припремао се да започне “Хамлета” -  објаснио је Хеџиз.

- Био је згодан, попут неке данашње филмске звијезде -  прокоментарисао је он.

Грифитс је испричао да је до открића илустрације дошао док је истраживао биографију енглеског хербалисте Џона Џерарда (1545-1612), аутора “Опште историје биљака”. Ова књига од 1.484 стране, објављена 1598. године описана је као најопсежније дјело о биљкама које је икада издато у Енглеској.

Грифитс је рекао да је сачувано свега десет копија првог издања књиге која на почетку садржи илустрацију Вилијама Роџерса. Објаснио је да се гравура састоји од четири фигуре, за које се претпостављало да су имагинарне, али да је он успио да помоћу “шифри” сакривених у декоративним елементима, попут хералдичких мотива, открије њихов “прави идентитет”.

Ријеч је о самом аутору књиге Џону Џерару, холандском ботаничару Ремберту Додунсу и лорду Барглију, шефу трезора краљице Елизабете Прве. Четврта фигура држи цвијет коцкавице и клип кукуруза, биљке које, према Грифитсу, указују на Шекспирову поему “Венера и Адонис” и комад “Тит Андроник”.

Испод овог брадатог лика, овјенчаног ловоровим вијенцем, био је један од довитљивих ребуса, какве је елизабетанска аристократија вољела да користи, чијим је дешифровањем потврђен Шекспиров идентитет.

“Кобе портрет”

Ово није први пут да неко тврди да је открио “први прави” Шекспиров портрет. Године 2009. Шекспирова фондација изложила је слику из 1610. године, познату као “Кобе портрет”, у Шекспировом родном граду Стратфорду на Ејвону, тврдећи да је то аутентичан бардов портрет, мада су поједини стручњаци истицали да то не може бити славни драматург.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана