"Седам смрти Марије Калас" Марине Абрамовић у Паризу

Танјуг
Foto: Агенције

ПАРИЗ - Српска умјетница Марина Абрамовић представила је у Париској опери своју представу "Седам смрти Марије Калас" спектакл инспирисан животом грчко-америчке оперске пjевачице, који ће бити приказиван до 4. септембра.

У представи која комбинује оперу, видео и перформанс, Абрамовић је позвала седам оперских пјевача да изведу чувене арије Марије Калас, док се она сама појављује на видео-снимцима у којима изводи "смрт" јунакиња опера - од Пучинијеве Тоске са скоком у празно, преко избодене Бизеове Кармен, до сцене која приказује последње сате живота Калас.

Абрамовић је студирала на Академији ликовних уметности у Београду и Загребу, али је сликарство у самим почецима своје дјелатности замјенила боди артом, односно болом, покретом, мимиком и гестом и убрзо главна карактеристика њеног перформанса постаје исцрпљивање тијела.

Њена дјела укључена су у многе свјетске јавне колекције.

Добитница је многих награда и признања, међу којима се истичу Златни лав на Бијеналу у Венецији (1997), Награда Удружења америчких критичара (2004), Награда града Њујорка за игру и перформанс (2003) и Аустријски орден за науку и уметност (2012).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана