Себични принц дочекује публику

Александра Маџар
Себични принц дочекује публику

Источно Сарајево - Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2014" биће одржан од 12. до 16. маја у Источном Сарајеву.

Петнаести традиционални фестивал и ове године организује "Форум театар". Част да  подигне завјесу припала је  позоришту  "Пуж" из Београда са представом "Себични принц" по тексту Бранка Милићевића - Коцкице, у режији Милице Краљ.

 - С обзиром на то да фестивал слави јубилеј, овогодишњи мото фестивала је "У име луткарства!" који велича допринос развоју луткарске умјетности у Републици Српској и региону - објаснио је умјетнички директор фестивала Витомир Митрић.

Публика ће имати прилику да ужива у стваралаштву позоришта из Русије, Шпаније, Пољске, Србије, али и у представама домаћих театара, а на фестивалу ће се бити шеснаест програма.

- Током петодневног фестивала, поред  луткарских представа у такмичарском и пратећем програму, биће постављена изложба посвећена српском луткарству и позоришном стваралаштву за дјецу "Светови и јунаци" у поставци Позоришног музеја Војводине из Новог Сада - најавио је Митрић.

Осим ове изложбе, биће одржана тематска предавања  и промоције књига о луткарству еминентних предавача из Пољске, Бугарске и Србије.                 

 - Фестивал је такмичарског карактера, а представе ће оцјењивати стручни жири, којем предсједава професор Боњо Лунгов из Бугарске - истакао је Митрић.

Сви фестивалски садржаји, како каже, уткани су у мото фестивала који ће кроз нове маштовите представе обогатити  духовни живот дјеце Источног Сарајева.

Представе

- Фестивал ће се памтити по представама  "Камен по камен" позоришта из Шпаније, "Колачић" театра из Русије, "Између" и "Пад" које ће извести позоришта из Пољске. Дјечије позориште Републике Српске извешће комад "Краљ Жабац". Публика ће имати прилику да погледа комад "Косић Босић" позоришта из Ниша  и "Има ли деда одело" театра из Новог Сада - каже Витомир Митрић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана